Te obłędne bułeczki śniadaniowe robię w pięć minut. Nie wymagają wyrastania i są puszyste jak obłoczek

Marzysz o świeżym pieczywie, ale poranny spacer do piekarni cię przerasta? Zamiast rezygnować z pierwszego posiłku postaw na pięciominutowe bułeczki, które obłędnie smakują i nie wymagają wyrastania. To sprawdzony przepis, który zawsze się udaje i ekspresowo znika z talerzy. Wypróbowany raz na długo wpisze się do domowego menu.

Domowe pieczywo to najlepszy smak, którego nie pobije żaden specjał z piekarni. Niestety wiele osób z niego rezygnuje z obawy przed ogromem pracy i skomplikowaną listą składników. Nasze pięciominutowe bułeczki śniadaniowe to prostota, która zasmakuje każdemu. Wystarczy kilka składników, by stworzyć smakowity produkt idealny do sera, wędliny czy sezonowych warzyw. 

Zobacz wideo Mleczne bułeczki [HAPS KIDS]

Pięciominutowe bułeczki śniadaniowe. Zmiksuj te produkty i obłędne pieczywo jest gotowe

Chyba każdy lubi świeże pieczywo o poranku. Niestety wczesne wstawanie i droga do piekarni nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Zamiast jednak rezygnować z obłędnego posiłku, wystarczy postawić na bułki domowej roboty. Takie pieczywo jest bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością nie sprawi trudności nawet początkującym w kuchni. 

Sekretem naszych pięciominutowych bułeczek jest krótki i wyjątkowo tani skład. Wystarczy połączyć bowiem jogurt z nasionami lnu, mąką, proszkiem do pieczenia i łyżeczką słodzidła. Wszystko ekspresowo zagniatamy, formujemy estetyczne bułeczki i układamy je na blaszce. Na tym kończy się cała filozofia - na koniec warto jedynie przygotować smaczne dodatki i można zabierać się za testowanie tego obłędnego specjału. 

Śniadaniowe bułki detronizują specjały z piekarni. Zrobisz je w pięć minut

Składniki: 

  • 200 g jogurtu sojowego,
  • 200 g mąki orkiszowej lub pszennej,
  • łyżka zmielonych nasion lnu i odrobina,
  • łyżka syropu klonowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • optymalnie płatki owsiane lub dowolne ziarna do posypania bułeczek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni C. 
  2. Następnie połącz w misce mąkę, nasiona lnu, proszek do pieczenia oraz sól. 
  3. Suche składniki dokładnie wymieszaj. 
  4. Następnie dodaj do miski jogurt sojowy, syrop klonowy i odrobinę wody - około trzy łyżki. 
  5. Wszystko wyrabiaj aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. 
  6. Z podanych proporcji powinno powstać sześć okrągłych bułeczek. 
  7. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  8. Na koniec posyp je dowolnymi ziarnami lub płatkami owsianymi. 
  9. Bułeczki śniadaniowe piecz około 30-35 minut. 
  10. Gotowe pieczywo serwuj z ulubionymi składnikami - szczególnie polecamy dżem, powidła lub twaróg. 
Które bułki najczęściej wybierasz na śniadanie?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.