To najlepsza rzecz, jaką możesz zrobić z mąki. W piekarniach tego nie mają

Czy istnieje coś lepszego, niż pyszny, domowy, pachnący, cieplutki chleb? Moim zdaniem nie i z tego powodu mamy okazję dziś podzielić się z wami przepisem na domowy chleb na zakwasie, którego nie kupisz w żadnej piekarni. Jest mięciutki, długo nie czerstwieje i co ważne - zawsze się udaje. Zakwas też zrobisz w prosty sposób - tu nie ma magii, ale smak jest naprawdę magiczny.

Chleb żytni na zakwasie to idealny pomysł na to, żeby wprowadzić do swojej diety troszkę zdrowia i smaku. Każdy z nas lubuje się w pieczywie pszennym, ale nie każdemu ono służy - szczególnie osobom, którym nie służy nadmiar węglowodanów. Pełnoziarnisty chleb żytni ma dużo niższy indeks glikemiczny, niż chleb pszenny, ma także więcej błonnika, a kiedy dodamy do niego ulubione pestki i nasiona, dużo więcej nam do szczęścia nie potrzeba. Żeby w pełni cieszyć się staropolskim chlebem żytnim na zakwasie, należy wybrać odpowiednią mąkę. Ja stawiam na typ 1850 lub 2000. Zakwas mam już wiele miesięcy, ale pod przepisem na chleb, napiszę ci, jak należy samodzielnie go przygotować.

Zobacz wideo

Jak zrobić chleb? Postaw na domowy chleb na zakwasie

  • 130 g gęstego, dokarmionego zakwasu z mąki żytniej,
  • 400 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • pół łyżeczki miodu,
  • 2 szklanki letniej wody,
  • czubata łyżeczka soli,
  • ulubione nasiona i pestki, polecam słonecznik i czarnuszkę.

Domowy chleb na zakwasie - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wsyp do niej mąkę żytnią i orkiszową. Dodaj sól i wymieszaj. Następnie dodaj wodę i zacznij mieszać drewnianą szpatułką.
  2. Następnie dodaj zakwas żytni, miód i dalej mieszaj szpatułką, aż składniki się połączą. Masa będzie nieco kleista - taka właśnie powinna być. Na tym etapie dodaj także ulubione nasiona.
  3. Miskę z ciastem na chleb przykryj ściereczką i odłóż na ok. 45 minut, by zakwas "ruszył". Po tym czasie ciasto powinno urosnąć.
  4. Następnie ponownie wymieszaj ciasto i przełóż do foremki wysmarowanej masłem lub oliwą. Wyrównaj wierzch i ponownie odłóż do wyrośnięcia, tym razem na ok. 5 godzin.
  5. Po tym czasie zobaczysz, jak bardzo ciasto urosło. To czas na pieczenie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Piecz przez godzinę, co jakiś czas możesz posmarować wierzch chleba wodą.

Jak zrobić zakwas na chleb? To łatwizna

To bardzo łatwe, a wystarczą jedynie dwa składniki - mąka żytnia pełnoziarnista (w zasadzie to jakakolwiek pełnoziarnista, ale zakwas na chleb najlepiej wychodzi na żytniej) oraz woda. Jak się zabrać za przygotowanie zakwasu? Przygotuj czysty, wyparzony słoik oraz drewnianą łyżkę. Do słoika wsyp 100 g mąki i dodaj objętościowo tyle samo wody. Wymieszaj szpatułką i odłóż na kuchenny blat lub w inne miejsce z temperaturą pokojową. Następnego dnia ponownie dodaj 100 g mąki i tyle samo wody i zamieszaj. Tę czynność powtarzaj przez następne cztery dni, a już trzeciego dnia zakwas zacznie wyraźnie pachnieć i pojawią się pęcherzyki. Po upływie tego czasu po raz ostatni dokarm zakwas, wymieszaj i odstaw na dobę. Po tym czasie już możesz zabierać się za wypiek domowego chleba.

Pieczesz domowy chleb?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.