-
Haps
-
Jak przygotować
- Okazało się, że można zrobić lepszą zupę od pomidorowej. Po spróbowaniu, teściowej aż zabrakło słów
Okazało się, że można zrobić lepszą zupę od pomidorowej. Po spróbowaniu, teściowej aż zabrakło słów
Może się wydawać, że nie da się wymyślić już nic odkrywczego, co zachwyci nie tylko smakiem, a także wyglądem. Ta potrawa całkowicie zmieni to zdanie, bo jest wyjątkowa i smaczna. Pod każdym względem przebija znane klasyki i staje się numerem jeden w wielu domach.
Kuchnia polska ma do zaoferowania naprawdę wiele. Smaki, które się w niej wybijają, można dowolnie łączyć i zawsze ma się pewność, że wyjdzie z tego coś naprawdę smacznego. Nie trzeba się koniecznie zamykać w tylko klasycznych potrawach, można eksperymentować. Ostatnio to właśnie zrobiłam i stworzyłam potrawę, która spokojnie przebija pomidorową.
Zobacz wideo Krem z pieczarek
Zupa, o której jest mowa to zupa z ciecierzycy. Nigdy nie byłam zwolenniczką tego składnika, ale gdy podałam je w ten sposób, zmieniłam o nim zdanie. Zupa łączy w sobie wiele smaków i to właśnie za to ją polubiłam. Zrób ją i podaj ze świeżym pieczywem, a też uznasz, że nie ma nic lepszego.
Przepis na zupę z ciecierzycy
Składniki
- 1 l bulionu,
- 400 g ciecierzycy,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera,
- 3 ziemniaki,
- puszka krojonych pomidorów,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka mielonego kuminu,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- świeża natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Noc wcześniej wsyp ciecierzycę do miski z wodą i pozostaw ją do namoczenia. Następnego dnia odcedź namoczoną ciecierzycę.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż, aż będą lekko złociste.
- Dodaj obraną i pokrojoną marchewkę, seler i ziemniaka do garnka. Smaż warzywa przez około 5 minut, aż staną się miękkie. Dodaj namoczoną ciecierzycę, pomidory z puszki oraz słodką paprykę, kumin, tymianek, sól i pieprz.
- Zalej wszystko bulionem, doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 40-50 minut, aż ciecierzyca będzie miękka.
- Po tym czasie sprawdź miękkość i dopraw zupę do smaku solą i pieprzem, jeśli to konieczne. Podawaj zupę z posiekaną natką pietruszki na wierzchu.