Może się wydawać, że nie da się wymyślić już nic odkrywczego, co zachwyci nie tylko smakiem, a także wyglądem. Ta potrawa całkowicie zmieni to zdanie, bo jest wyjątkowa i smaczna. Pod każdym względem przebija znane klasyki i staje się numerem jeden w wielu domach.
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Kuchnia polska ma do zaoferowania naprawdę wiele. Smaki, które się w niej wybijają, można dowolnie łączyć i zawsze ma się pewność, że wyjdzie z tego coś naprawdę smacznego. Nie trzeba się koniecznie zamykać w tylko klasycznych potrawach, można eksperymentować. Ostatnio to właśnie zrobiłam i stworzyłam potrawę, która spokojnie przebija pomidorową.
REKLAMA
Zobacz wideo Krem z pieczarek
Zupa, o której jest mowa to zupa z ciecierzycy. Nigdy nie byłam zwolenniczką tego składnika, ale gdy podałam je w ten sposób, zmieniłam o nim zdanie. Zupa łączy w sobie wiele smaków i to właśnie za to ją polubiłam. Zrób ją i podaj ze świeżym pieczywem, a też uznasz, że nie ma nic lepszego.
Przepis na zupę z ciecierzycy
Składniki
1 l bulionu,
400 g ciecierzycy,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2 marchewki,
2 łodygi selera,
3 ziemniaki,
puszka krojonych pomidorów,
2 łyżki oliwy z oliwek,
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka mielonego kuminu,
łyżeczka suszonego tymianku,
sól i pieprz do smaku,
świeża natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania
Noc wcześniej wsyp ciecierzycę do miski z wodą i pozostaw ją do namoczenia. Następnego dnia odcedź namoczoną ciecierzycę.
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż, aż będą lekko złociste.
Dodaj obraną i pokrojoną marchewkę, seler i ziemniaka do garnka. Smaż warzywa przez około 5 minut, aż staną się miękkie. Dodaj namoczoną ciecierzycę, pomidory z puszki oraz słodką paprykę, kumin, tymianek, sól i pieprz.
Zalej wszystko bulionem, doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 40-50 minut, aż ciecierzyca będzie miękka.
Po tym czasie sprawdź miękkość i dopraw zupę do smaku solą i pieprzem, jeśli to konieczne. Podawaj zupę z posiekaną natką pietruszki na wierzchu.