Lubisz gyros? Ta sałatka jest milion razy smaczniejsza. Ten smak to zasługa jednego składnika

Sałatki to najprostsze smakołyki, które można podać na każdą uroczystość. Zazwyczaj ich sposób przygotowania nie jest skomplikowany i to właśnie nas do nich przekonuje. Jestem pewna, że ta sałatka stanie się twoją ulubioną, a to dzięki jednemu składnikowi.

Niektóre sałatki podaje się zawsze, niezależnie od okazji. Takim przykładem jest jarzynowa lub nawet sałatka gyros. Każde święta, wesela, czy komunie nie mogą się bez nich odbyć, a gdy ich nie ma, znajdzie się ktoś, kto o nie zapyta. Jednak tym razem chcę pokazać recepturę na sałatkę, która deklasuje wszystkie inne. Jej smak i sposób podania robią ogromne wrażenie.

Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

Poniższa sałatka podobna jest do gyros, ale nieco różni się smakiem. Jednak największą zmianą jest sposób jej podania. Serwuje się ją z nachosami, które dodają jej chrupiącego wykończenia. Tak podana staje się królową wszystkich imprez.

Przepis na sałatkę meksykańską

Składniki

  • 400 g filetu z piersi z kurczaka,
  • szczypta przyprawy do kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • puszka fasolki czerwonej,
  • 2 pomidory,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • sałata lodowa,
  • kilka ogórków konserwowych,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • pół opakowania nachosów.

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka pokrój w kostkę, następnie podsmaż go na patelni wraz ze szczyptą przyprawy.
  2. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa dodaj do kurczaka i smaż do zarumienienia mięsa.
  3. Następnie dodaj przecier pomidorowy, suszone oregano i słodką paprykę. Wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
  4. Pomidory, ogórki i sałatę lodową pokrój. Wszystkie warzywa znajdujące się w puszkach odcedź z wody.
  5. Do złożenia sałatki przygotuj większą miskę. Na jej dni warstwami układaj sałatę lodową, następnie pomidora, kukurydzę, ogórki, podsmażone mięso, fasolę czerwoną oraz majonez. Wierzch udekoruj pokruszonymi nachosami, a boki wyłóż całymi chipsami, delikatnie wbijając je w majonez.
Więcej o: