Zrób ją na rosole, a nigdy nie sięgniesz już po pomidorową. Czegoś takiego w życiu nie jadłeś

Rosół to baza wielu potraw. Można z niego nie tylko zrobić inne zupy, a także sosy. My również postanowiliśmy do czegoś go użyć. Gdy zostanie ci go więcej, nie zastanawiaj się i zrób poniższe danie. Później podziękujesz, bo powala na kolana.

Szukasz przepisu na fasolkę szparagową, ale wolisz coś innego niż strączki polane masłem i oprószone bułką tartą? Jeśli tak, to trafiłeś idealnie. To warzywo ma tak duży potencjał, że nie warto go zostawiać tylko dla jednej potrawy. Poniżej chcemy pokazać, że można je wykorzystać do smacznego dania, które wiosną i latem będziesz robić codziennie.

Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]

Zupa z fasolki szparagowej jest bardzo łatwa w przygotowaniu i naprawdę przepyszna. Jeśli masz pod ręką trochę niewykorzystanego rosołu, to czas przygotowania skróci się do kilkunastu minut. Pomidorowa nie ma z nią szans i zdecydowanie fasolkowa ją deklasuje pod każdym względem.

Przepis na zupę z fasolki szparagowej

Składniki

  • 500 g mieszanki fasolki szparagowej,
  • 2 ziemniaki,
  • marchewka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego.

Sposób przygotowania

  1. Fasolkę szparagową umyj, obetnij końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki, cebulę obierz i drobno posiekaj. Natomiast czosnek obierz i drobno posiekaj.
  2. W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, a następnie smaż, aż cebula będzie miękka i lekko złocista.
  3. Dodaj marchewkę, ziemniaki oraz fasolkę szparagową. Smaż wszystko razem przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Bulion wlej do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia.
  5. Zmniejsz ogień i gotuj zupę na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. W miseczce wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy, aby zahartować śmietanę i zapobiec jej zwarzeniu się w zupie. Następnie wlej śmietanę do garnka z zupą.
  7. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Gotową zupę podawaj posypaną posiekanym koperkiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.