Nie da się ukryć, że klasyczna, babcina szarlotka to prawdziwa uczta wszystkich zmysłów i słodki kawałek nieba na talerzu. Zdaje się, że w końcu doceniono przepis wśród 78 najlepszych ciast na świecie. Polska chluba zdobyła bowiem pierwsze miejsce i tym samym wyprzedziła wiele wyjątkowych łakoci.
Czasami najlepsze dania, wypieki i słodkości czekają na nas w domu, w babcinym przepiśniku. Nie trzeba bowiem daleko szukać, by przekonać się, że kultowe przepisy z czasem okazują się być tymi topowymi i niezastąpionymi. Idealnie obrazuje to ranking popularnego kulinarnego portalu Taste Atlas, który opublikował listę najlepszych ciast na świecie. Pierwsze miejsce trafiło do polskiej szarlotki, której smak zna niemal każdy z dzieciństwa. Co ciekawe, zestawienie przygotowano na podstawie 2811 zweryfikowanych opinii użytkowników serwisu.
Jak zaznaczyła słusznie redakcja, sposobów na przygotowanie szarlotki jest wiele. Wyznacznikiem są jednak jabłka, pyszne ciasto i dużo miłości, której nie może zabraknąć podczas pieczenia. Podkreślono, że klasykę można także podrasować bezą, brzoskwiniami, rodzynkami czy gruszkami. "Zazwyczaj przygotowuje się ją z kruchego lub półkruchego ciasta i gotowanych bądź surowych jabłek. Jej wierzch standardowo pokrywa kruszonka" - opisuje Taste Atlas.
Poza szarlotką, w rankingu znalazło się jeszcze 78 innych ciast z całego świata. Niestety poza jabłkowym, polskim akcentem na liście nie znalazł się nasz tradycyjny sernik czy makowiec. Drugie miejsce w rankingu zajął Geraardsbergse mattentaart, czyli niemiecki placek z ciasta francuskiego wypełniony nadzieniem o smaku migdałowym. Z kolei srebrny medal powędrował do greckiego przysmaku Sfakianopita. Czwarte miejsce należy do amerykańskiej tarty limonkowej, finałową piątkę zamyka austriacki odpowiednik polskiej szarlotki - Appeltaart.
Niespodzianką jest ilość słodkich wypieków ze Stanów Zjednoczonych. USA może pochwalić się 30 ze wszystkich 78 miejsc, w tym ciasto pekanowe, tartę z borówkami, tartę z nadzieniem z batatów czy tartę wypełnioną masą o smaku krówek. Jak podsumowuje Taste Atlas "celem rankingu jest promocja doskonałego, lokalnego jedzenia, zaszczepianie dumy z tradycyjnych potraw oraz wzbudzanie zaciekawienia daniami, których jeszcze się nie miało okazji spróbować". Sztywna ocena nie jest jednak żadną wyrocznią.