Lato to czas kiedy nie zawsze mamy ochotę na długie stanie w kuchni, by przygotować obiad. Wolimy te chwile spędzić na świeżym powietrzu i cieszyć się promieniami słońca. Jednak coś musimy jeść, dlatego wtedy najlepiej sprawdzają się przepisy, które robi się w mgnieniu oka. Poniższe danie zrobisz kilka chwil, a jego smak niczym nie odbiega od innych potraw.
Fot.istock
REKLAMA
REKLAMA
Wielkimi krokami zbierzemy się do upragnionego lata, a także wakacji. Pomimo że większość z nas pracuje i nie ma tak dużo wolnego i tak cieszy nas ta pora roku. Możemy wtedy wykorzystywać słoneczne dni, a także ciepłe wieczory, lecz to nie wszystko. Oprócz pogody mamy również do dyspozycji sezonowe warzywa i owoce, które o tej porze roku smakują najlepiej. Aż żal ich nie wykorzystać, dlatego jeżeli masz taką okazję, zrób z nich desery, a także dania obiadowe. Poniżej chcemy pokazać recepturę, która idealnie sprawdzi się gdy masz w domu kilka składników.
REKLAMA
Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk
Chłodnik z ogórków to świetna propozycja dla tych, którzy chcą smacznie zjeść, ale przy tym się za dużo nie narobić. Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz 5 składników, a także przypraw. Zrobienie tego chłodnika nie zajmie ci więcej niż 10 minut. W moim domu podaje się go na wiele różnych sposobów, ale najczęściej można go zobaczyć z ugotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Pamiętaj, że chłodnik smakuje najlepiej, gdy jest dobrze schłodzony.
Przepis na chłodnik z ogórków
Składniki
2 duże zielone ogórki,
pół cukinii,
ząbek czosnku,
130 ml jogurtu naturalnego,
2 łyżeczki świeżego koperku,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Ogórki i cukinię obierz, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przenieś je do miski i delikatnie posól. Tak przygotowane warzywa odstaw na około 5 minut.
Po tym czasie odcedź powstały nadmiar wody. Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także pieprz i jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszaj i obficie posyp koperkiem.
Na koniec nie zapomnij umieścić dania w lodówce, wtedy jest najsmaczniejsze. Podawaj je z ugotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Smacznego!