• Link został skopiowany

Zupa, którą zrobisz w 10 minut. Potrzebujesz tylko kilku składników, a będzie letnim hitem

Lato to czas kiedy nie zawsze mamy ochotę na długie stanie w kuchni, by przygotować obiad. Wolimy te chwile spędzić na świeżym powietrzu i cieszyć się promieniami słońca. Jednak coś musimy jeść, dlatego wtedy najlepiej sprawdzają się przepisy, które robi się w mgnieniu oka. Poniższe danie zrobisz kilka chwil, a jego smak niczym nie odbiega od innych potraw.
Chłodnik z ogórków (zdjęcie ilustracyjne)
Fot.istock

Wielkimi krokami zbierzemy się do upragnionego lata, a także wakacji. Pomimo że większość z nas pracuje i nie ma tak dużo wolnego i tak cieszy nas ta pora roku. Możemy wtedy wykorzystywać słoneczne dni, a także ciepłe wieczory, lecz to nie wszystko. Oprócz pogody mamy również do dyspozycji sezonowe warzywa i owoce, które o tej porze roku smakują najlepiej. Aż żal ich nie wykorzystać, dlatego jeżeli masz taką okazję, zrób z nich desery, a także dania obiadowe. Poniżej chcemy pokazać recepturę, która idealnie sprawdzi się gdy masz w domu kilka składników.

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Chłodnik z ogórków to świetna propozycja dla tych, którzy chcą smacznie zjeść, ale przy tym się za dużo nie narobić. Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz 5 składników, a także przypraw. Zrobienie tego chłodnika nie zajmie ci więcej niż 10 minut. W moim domu podaje się go na wiele różnych sposobów, ale najczęściej można go zobaczyć z ugotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Pamiętaj, że chłodnik smakuje najlepiej, gdy jest dobrze schłodzony. 

Przepis na chłodnik z ogórków

Składniki

  • 2 duże zielone ogórki,
  • pół cukinii,
  • ząbek czosnku,
  • 130 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki świeżego koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Ogórki i cukinię obierz, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przenieś je do miski i delikatnie posól. Tak przygotowane warzywa odstaw na około 5 minut.
  2. Po tym czasie odcedź powstały nadmiar wody. Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także pieprz i jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszaj i obficie posyp koperkiem.
  3. Na koniec nie zapomnij umieścić dania w lodówce, wtedy jest najsmaczniejsze. Podawaj je z ugotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Smacznego!
Więcej o: