-
Haps
-
Jak przygotować
- W maju wykorzystuję ten przepis co kilka dni. Jest najlepszy i czekam na jego zrobienie przez cały rok
W maju wykorzystuję ten przepis co kilka dni. Jest najlepszy i czekam na jego zrobienie przez cały rok
Wykorzystanie sezonowych warzyw jest naprawdę czymś ciekawym i dzięki temu możemy poznać różne smaki. Co roku czekam na maj, by zrobić tę potrawę, a ona nigdy nie zawodzi. Jedna miska sprawia, że jestem napełniona przez wiele godzin, a garnek znika w jeden dzień. Moja rodzina czasem błaga, by zrobić tę potrawę, a ja zawsze ulegam.
Kuchnia polska jest bogata w smaki, a także aromaty. Niestety na niektóre potrawy musimy czekać przez cały rok, ponieważ w innych okresach czasu różne składniki nie są tak dostępne. Gdy tylko pojawia się sezon na młodą kapustę, wykorzystuje ją, jak tylko mogę. Powstają więc z tego bardzo smaczne potrawy, które nie tylko mi przypadają do gustu.
Zobacz wideo Ekspresowy bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty jest prawdziwym hitem w moim domu. Gdy tylko ta kapusta pojawia się na pobliskim targu biegnę po nią, by zrobić to danie. Łączą ją z najlepszymi składnikami takimi jak wędzony boczek, a także swojska kiełbasa. Oprócz tego nie może zabraknąć świeżego koperku, marchewki i aromatycznego bulionu. Całość jest tak pyszna, że cały garnek znika w mniej niż dobę.
Przepis na bigos z młodej kapusty
Składniki
- średniej wielkości młoda kapusta,
- 400 g wędzonego boczku,
- 2 pęta swojskiej kiełbasy,
- 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego,
- 700 ml bulionu,
- średnia cebula,
- 4 marchewki,
- pęczek świeżego koperku,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności przygotuj warzywa i mięso. Kapustę przemyj i drobno poszatkuj, cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę również obierz ze skórki i pokrój w pół plasterki. Kiełbasę pokrój w plastry, a boczek w kostkę. Dodatkowo przemyj koperek i drobno go posiekaj.
- Do większego garnka wlej 3 łyżki oleju i dodaj do niego pokrojoną cebulę. Podsmaż ją na niewielkim ogniu do zarumienienia, następnie dodaj kiełbasę, boczek i marchewkę. Całość smaż przez około 4 minuty.
- Gdy warzywa i mięso odpowiednio się podsmażą, dodaj do całości kapustę i wymieszaj. Wleję również bulion i wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 25 minut.
- Gdy całość się gotuje, przygotuj zasmażkę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i dodaj do niego mąkę pszenną. Dokładnie zamieszaj, a następnie przelej do garnka z gotującym się bigosem.
- Kiedy kapusta zmięknie, dokładnie wymieszaj całość. Dodaj posiekany koperek i zagotuj. Odpowiednio ciepły bigos zdejmij z ognia i serwuj ze świeżym pieczywem.