Masz dość kanapek i jajecznicy? Wydrąż ten owoc, wbij jajko i włóż do piekarnika

Choć ten owoc jest bardzo popularny, nie każdy odważy się na jego wykorzystanie. Niektórzy nie wiedzą, co można z niego zrobić, a inni nie do końca przypadają za jego smakiem. Gdy jednak poznasz ten przepis, możesz zmienić o nim zdanie i będziesz wykorzystywać go każdego dnia. Zrobienie tego to prościzna, a o poranku smakuje najlepiej.

Śniadanie to bardzo ważny posiłek, który wiele osób pomija. Wynika to z braku czasu lub pomysłu na to, co można przyrządzić. Ten artykuł ma za zadanie wskazać, że nie trzeba jeść nudnych kanapek, czy też jajecznicy, by zjeść coś smakowitego i pożywnego. Jeśli chcesz zrobić unikatowe śniadanie, które zaskoczy większość osób, wykorzystaj poniższy przepis.

Zobacz wideo Dwa sposoby na bruschettę: pomidor i awokado

Awokado jest niedocenianym owocem, które wykorzystuje się zazwyczaj tylko do jednego, czyli do guacamole. Jednak można z niego zrobić więcej niż jeden przysmak i za każdym razem smakuje bardzo dobrze. Tym razem chcę pokazać, że w wypieczonej wersji naprawdę jest smaczne i można je łączyć nawet z rybą. Awokado w tym przepisie połączone jest więc z wędzonym łososiem, a także z jajkiem. Całość włożona jest do piekarnika i wypieczona. Pamiętaj, by przed podaniem posypać je koperkiem i płatkami chili, by dodać daniu więcej smaku. 

Przepis na faszerowane awokado

Składniki

  • 4 awokado,
  • 8 plasterków wędzonego łososia,
  • 8 jajek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina płatków chilli,
  • świeży koperek do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Awokado przekrój na pół i pozbądź się pestek. Każde awokado odrobinę wydrąż, tworząc większy otwór.
  3. Ułóż połówki awokado na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą powstałą dziurę wyłóż plasterkiem wędzonego łososia. Wbij po jednym jajku i obsyp wszystko solą i pieprzem do smaku.
  4. Ostrożnie umieść blachę w piekarniku i piecz ok. 15-20 minut, do całkowitego ścięcia się jajka. Po wyjęciu z piekarnika posyp wierzch awokado odrobiną chilli i posiekanym koperkiem. Smacznego!
Więcej o: