-
Haps
-
Jak przygotować
- Masz dość kanapek i jajecznicy? Wydrąż ten owoc, wbij jajko i włóż do piekarnika
Masz dość kanapek i jajecznicy? Wydrąż ten owoc, wbij jajko i włóż do piekarnika
Choć ten owoc jest bardzo popularny, nie każdy odważy się na jego wykorzystanie. Niektórzy nie wiedzą, co można z niego zrobić, a inni nie do końca przypadają za jego smakiem. Gdy jednak poznasz ten przepis, możesz zmienić o nim zdanie i będziesz wykorzystywać go każdego dnia. Zrobienie tego to prościzna, a o poranku smakuje najlepiej.
Śniadanie to bardzo ważny posiłek, który wiele osób pomija. Wynika to z braku czasu lub pomysłu na to, co można przyrządzić. Ten artykuł ma za zadanie wskazać, że nie trzeba jeść nudnych kanapek, czy też jajecznicy, by zjeść coś smakowitego i pożywnego. Jeśli chcesz zrobić unikatowe śniadanie, które zaskoczy większość osób, wykorzystaj poniższy przepis.
Zobacz wideo Dwa sposoby na bruschettę: pomidor i awokado
Awokado jest niedocenianym owocem, które wykorzystuje się zazwyczaj tylko do jednego, czyli do guacamole. Jednak można z niego zrobić więcej niż jeden przysmak i za każdym razem smakuje bardzo dobrze. Tym razem chcę pokazać, że w wypieczonej wersji naprawdę jest smaczne i można je łączyć nawet z rybą. Awokado w tym przepisie połączone jest więc z wędzonym łososiem, a także z jajkiem. Całość włożona jest do piekarnika i wypieczona. Pamiętaj, by przed podaniem posypać je koperkiem i płatkami chili, by dodać daniu więcej smaku.
Przepis na faszerowane awokado
Składniki
- 4 awokado,
- 8 plasterków wędzonego łososia,
- 8 jajek,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina płatków chilli,
- świeży koperek do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Awokado przekrój na pół i pozbądź się pestek. Każde awokado odrobinę wydrąż, tworząc większy otwór.
- Ułóż połówki awokado na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą powstałą dziurę wyłóż plasterkiem wędzonego łososia. Wbij po jednym jajku i obsyp wszystko solą i pieprzem do smaku.
- Ostrożnie umieść blachę w piekarniku i piecz ok. 15-20 minut, do całkowitego ścięcia się jajka. Po wyjęciu z piekarnika posyp wierzch awokado odrobiną chilli i posiekanym koperkiem. Smacznego!