Kurczaka zamień na te dwa składniki. Nikt nawet nie poczuje, że w daniu nie ma ani grama mięsa

Kuchnia świata jest naprawdę ciekawa i wielu z nas co jakiś czas jej próbuje. Jednak nawet ona jest elastyczna i można ją przyrządzać na różne sposoby. W tym przepisie główny składnik, czyli kurczak został zamieniony na dwie inne rzeczy. W takiej formie smakuje tak pysznie, że mało kto zauważy, że nie ma w nim mięsa.

Curry to danie, które wiele osób może już bardzo dobrze znać, ponieważ kuchnia świata staje się coraz bardziej popularna. Ma ono charakterystyczny smak i podaje się go z chlebkiem naan. Zazwyczaj głównym składnikiem staje się kurczak, który odpowiednio przyprawiony jest naprawdę soczysty i kruchy. Oprócz tego bardzo ważne są przyprawy, które nadają całości odpowiedniego aromatu i smaku.

Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]

Nasza wersja różni się jednak od klasycznego curry, ponieważ nie poczujesz tam kurczaka. Znaleźliśmy jednak odpowiednie zastępstwo i w tej wersji możesz posmakować tofu, a także ciecierzycy. Taka odsłona jest świetna dla osób, które wykluczyły ze swojej diety mięso, a także dla tych, którzy chcą zjeść coś nowego. Tak jak i w przypadku klasycznego curry nie możesz zapomnieć o przyprawach, bo to one są w tym przepisie niezbędne. 

Przepis na curry z tofu i ciecierzycą

Składniki

  • czerwona cebula,
  • 1 l passaty pomidorowej,
  • kostka sera tofu,
  • 400 g ciecierzycy z puszki,
  • 120 ml mleka kokosowego,
  • łyżeczka curry,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy,
  • łyżeczka przyprawy tikka masala.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i wrzuć na nią warzywo. Duś przez kilka minut do zarumienienia.
  2. Następnie dodaj passatę pomidorową i ciecierzycę z puszki, którą wcześniej odsączyłeś z zalewy.
  3. Tofu pokrój w większą kostkę, dodaj do garnka razem z mleczkiem kokosowym. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia, pozostaw na ogniu przez kilka minut.
  4. Na sam koniec dopraw danie przyprawami, które zostały wyżej podane. Duś wszystko razem na małym ogniu przez następne 10 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Możesz je zaserwować ze świeżym pieczywem lub chlebkiem naan. Smacznego!
Więcej o: