Przepis na obiad bez mięsa, który robię co tydzień. Nauczyłam się od kucharki Jadzi

Jeśli z jakiegoś powodu nie jesz mięsa, masz jego delikatny przesyt lub naszła cię ochota na coś wege, mamy dla ciebie najlepszy pomysł na obiad bez mięsa, jaki można postawić na stole. Papryka faszerowana brzmi mało zaskakująco? Ten przepis jednak z pewnością cię zaskoczy i sprawi, że będziesz dużo częściej kupować paprykę, grzyby i ryż na obiad. Dobrze, że pani Jadzia dała mi ten przepis - pychota jakich mało.

Obiad bez mięsa to dla wielu z nas zwykłe i przewidywalne przepisy. Dla niektórych zwykły i przewidywalny wydaje się przepis na paprykę faszerowaną, ale nie tym razem. Pani Jadzia jest koleżanką z pracy mojej cioci i razem gotują na weselach i różnych uroczystościach w lokalu. Dostałam ostatnio przepis, za którym przepadłam. Ta papryka faszerowana jest boska, a co ważne - syci na długo. 

Zobacz wideo

Co na obiad bez mięsa? Postaw na przepis weselnej kucharki

Składniki:

  • 6 czerwonych lub żółtych papryk,
  • ok. 200 g ryżu,
  • kilka dużych pieczarek lub boczniaków (ok. 100 g),
  • 1 por,
  • 1 cukinia,
  • 1/3 szklanki bulionu,
  • 2-3 łyżki passaty pomidorowej,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka,
  • oliwa lub masło do smażenia,
  • opcjonalnie: kilka jajek lub starty ser.

Faszerowane papryki - sposób wykonania:

  1. Ryż ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Pieczarki lub boczniaki pokrój w mniejszą kostkę, pieczarki możesz także zetrzeć na tarce. Por posiekaj, a cukinię pokrój w kostkę, także dość drobną. Czosnek z kolej przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz, kiedy się rozgrzeje, dodaj pora i go zeszklij. Następnie dorzuć grzyby i odparuj z ich nadmiar wody. Dodaj cukinię i podsmażaj, aż zacznie robić się miękka.
  3. Na patelnię wsyp półtwardy ryż i dokładnie wymieszaj. Następnie zalej całość bulionem, dodaj czosnek oraz przyprawy i passatę. Duś całość, aż płyn odparuje i powstanie gęsty sos.
  4. Kiedy składniki duszą się na patelni, przygotuj papryki. Odetnij z nich górne części wraz z ogonkami i usuń gniazda nasienne.
  5. Kiedy ryż już wchłonie smak duszonych warzyw, powstałym farszem wypełnij papryki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz do momentu, aż skórka papryki zacznie się marszczyć, powinno to zająć ok. 40 minut. Chwilę przed końcem pieczenia możesz posypać papryki startym serem.

Wskazówka: Jeśli chcesz zaskoczyć domowników nie tylko smakiem potrawy, ale także wyglądem, przed końcem gotowania wbij jajko do każdej papryki i piecz, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Lubisz dania bezmięsne?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.