Ziemniaki królują na stołach i pojawiają się w wielu daniach. Polacy nie wyobrażają sobie bez nich m.in. niedzielnego obiadu. Lubimy je pod różną odsłoną, czy to w postaci frytek, czy purée, czy też jako placki ziemniaczane lub dodatek do sałatek. Podczas zakupów mało kto zastanawia się nad odmianą, którą wybiera. Często robimy to automatycznie, wkładając całą siatkę ziemniaków, bez sprawdzenia ich odmiany. Okazuje się, że niektóre gatunki są smaczniejsze od pozostałych.
Ziemniaki są niedrogie i pożywne. Zawierają błonnik, witaminę C, potas, witaminy B1, B6, niacynę i kwas foliowy. Na świecie istnieją tysiące odmian ziemniaków. Obecnie jak podaje Centrum Doradztwa Rolniczego, w Krajowym Rejestrze odmian roślin rolniczych znajduje się 97 odmian ziemniaka, w tym 60 odmian krajowych i 37 zagranicznych. Podczas zakupów w sklepie, warto zwrócić uwagę na informacje zamieszczone na etykiecie. Na siatkach obok informacji o kraju pochodzenia, można znaleźć gatunek zapisany wielkimi literami.
Ziemniaki sprzedawane są w trzech kategoriach:
Podczas codziennych zakupów często nie zwracamy uwagę na to, jaki gatunek ziemniaków wybraliśmy. Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin zajmuje się jednak ich oceną i wziął pod lupę wszystkie gatunki, aby wyróżnić kilka najsmaczniejszych, jak podaje portal silver.lelum.pl. Eksperci posługiwali się 9-stopniową skalą, a na podium znalazły się ziemniaki uniwersalne typu B:
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.