• Link został skopiowany

Żółte, zielone czy białe? Ziemniak ziemniakowi nierówny. Eksperci wskazali 4 najlepsze odmiany

Ziemniaki to jeden z ulubionych składników Polaków, wykorzystywany w wielu potrawach. Na rynku, dostępnych jest wiele odmian, lecz nie zawsze zwracamy uwagę, co wkładamy do koszyka w sklepie. Jaki gatunek ziemniaków jest smaczniejszy od pozostałych?
Ziemniaki / zdjęcie ilustracyjne
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl / zdjęcie ilustracyjne

Ziemniaki królują na stołach i pojawiają się w wielu daniach. Polacy nie wyobrażają sobie bez nich m.in. niedzielnego obiadu. Lubimy je pod różną odsłoną, czy to w postaci frytek, czy purée, czy też jako placki ziemniaczane lub dodatek do sałatek. Podczas zakupów mało kto zastanawia się nad odmianą, którą wybiera. Często robimy to automatycznie, wkładając całą siatkę ziemniaków, bez sprawdzenia ich odmiany. Okazuje się, że niektóre gatunki są smaczniejsze od pozostałych.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Jakie są odmiany ziemniaków w Polsce? 3 kategorie, które spotkasz w sklepach

Ziemniaki są niedrogie i pożywne. Zawierają błonnik, witaminę C, potas, witaminy B1, B6, niacynę i kwas foliowy. Na świecie istnieją tysiące odmian ziemniaków. Obecnie jak podaje Centrum Doradztwa Rolniczego, w Krajowym Rejestrze odmian roślin rolniczych znajduje się 97 odmian ziemniaka, w tym 60 odmian krajowych i 37 zagranicznych. Podczas zakupów w sklepie, warto zwrócić uwagę na informacje zamieszczone na etykiecie. Na siatkach obok informacji o kraju pochodzenia, można znaleźć gatunek zapisany wielkimi literami.

Ziemniaki sprzedawane są w trzech kategoriach:

  • Typ A najlepiej nadają się do sałatek. Wyróżniają się niewielką zawartością skrobi i twardym, wilgotnym miąższem.
  • Typ B to uniwersalne ziemniaki średniomielone, dobre do smażenia, pieczenia, pieczenia i zup. Po ugotowaniu miąższ się nie rozpada, ale daje się łatwo rozgnieść.
  • Typ C jest idealny do purée ziemniaczanego i potraw na bazie gotowanej masy ziemniaczanej, np. placków ziemniaczanych. C idealnie nadaje się również do domowych frytek. Miąższ zawiera najwięcej skrobi, dlatego po ugotowaniu jest dość suchy i się rozsypuje. 
Ziemniak a ziemniak to nie to smao - poznaj typy i zastosowania
Ziemniak a ziemniak to nie to smao - poznaj typy i zastosowania weha /Shutterstock

Jaka jest najlepsza odmiana ziemniaków? Eksperci wytypowali 4 najsmaczniejsze gatunki

Podczas codziennych zakupów często nie zwracamy uwagę na to, jaki gatunek ziemniaków wybraliśmy. Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin zajmuje się jednak ich oceną i wziął pod lupę wszystkie gatunki, aby wyróżnić kilka najsmaczniejszych, jak podaje portal silver.lelum.pl. Eksperci posługiwali się 9-stopniową skalą, a na podium znalazły się ziemniaki uniwersalne typu B:

  • Oman,
  • Tetyda,
  • Cekin,
  • Denar.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: