Ciotki nikt nie lubi, ale każdy kocha jej zupę. Mogę ją jeść do końca życia

Zupa czosnkowa cioci Marioli słynie na całym Podhalu. Nie jest to ulubiona osoba w naszej rodzinie, ale gdy ją odwiedzamy, możemy liczyć na najlepszy obiad. Ciocia chwali się, że okoliczne restauracje gotują z jej przepisu. Ta zupa nie ma sobie równych.

Zupa czosnkowa jest pyszna i łatwa w przygotowaniu, ale to nie jedyna jej zaleta. Ta potrawa błyskawicznie rozgrzewa, wspomaga naszą odporność, a niektórzy twierdzą, że odstrasza wampiry. Przepis na zupę czosnkową jest banalny, przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a smak jest fenomenalny. Przyda się jednak serek topiony, który świetnie podkreśli smak potrawy. Przydadzą się także grzanki. Taki obiad zasługuje na medal. Ciocia Mariola zawsze gotuje tę zupę, gdy ją odwiedzamy. Pycha to mało powiedziane. 

Zobacz wideo

Zupa czosnkowa - najlepsza na świecie

Składniki:

  • 2 l rosołu lub dowolnego bulionu,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 10-12 ząbków czosnku
  • ok. 100 g serka topionego (ja używam ziołowego - polecam),
  • starty twardy ser (polecam Bursztyn),
  • sól, pieprz, liście laurowe, szczypta suszonego tymianku,
  • grzanki ziołowe do podania.

Sposób wykonania

  1. Czosnek drobno posiekaj. Nie przeciskaj go przez praskę, by nie puścił soku. Cebulę pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozgrzej niewielka ilość masła i dodaj cebulę. Zeszklij ją i dodaj czosnek. Smaż minutę i zalej całość gorącym bulionem. Dodaj liście laurowe i gotuj całość ok. 10 minut. W tym czasie przygotuj grzanki.
  3. Dodaj serek topiony i poczekaj, aż się rozpuści. Dopraw do smaku przyprawami i wlej do miseczek lub talerzy. Posyp startym serem i dodaj grzanki. Smacznego!

Najlepsza zupa czosnkowa wychodzi na bulionie wołowym, najlepiej gotowanym na kościach. Jeśli jednak nie masz pod ręką bulionu wołowego, możesz użyć rosołu lub innego wywaru. Jednak jeśli używasz wywaru warzywnego, warto dodać odrobinę sosu sojowego i odrobiny octu jabłkowego.

Więcej o: