Jego historia sięga nawet X wieku. Początkowo spożywany przez chłopów, trafił także w gusta szlachty. Cieszył się popularnością przez wiele lat, jednak wraz z początkiem XX wieku został wyparty przez wodę gazowaną czy napoje słodzone. Wraz ze wzrostem zainteresowania zdrowym odżywianiem i powrotem do natury, rośnie popularność kwasu chlebowego.
Zgodnie z tradycyjną recepturą kwas chlebowy pozyskiwany jest na skutek fermentacji chleba razowego. To świetna alternatywa dla słodkich napojów czy lemoniady. Sprawdzi się szczególnie podczas ciepłych dni. Nie tylko ugasi pragnienie, ale również zadba o sylwetkę. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, zawiera witaminy A, B, C, substancje mineralne jak cynk i selen oraz żywe bakterie kwasu mlekowego. To właśnie one czynią z niego naturalny probiotyk.
Wśród jego właściwości wymienia się:
Warto pamiętać, że kwas chlebowy, mimo że jest uznawany za napój bezalkoholowy, ma jednak w sobie pewną ilość "procentów". Szacuje się, że jest to od 0,07 do 2,2 proc. Nie powinny spożywać go kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Kwas chlebowy to naturalny napój wytwarzany z tradycyjnego czerstwego chleba. Jego składnikami są także cukier, woda i naturalne drożdże. W smaku jest słodko-kwaśny z wyczuwalnym aromatem zbóż i chleba, a także delikatną nutą goryczy. Z uwagi na to, że jest musujący, nazywany był również oranżadą lub wiejską lemoniadą. Do jego przygotowania w domu potrzebujesz: 30 dag czerstwego pełnoziarnistego chleba, 2 dag drożdży, półtorej szklanki cukru, 4 litry przegotowanej wody.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.