• Link został skopiowany

Wypij zamiast słodkich napojów. Zmniejszy wzdęty brzuch i nawodni. Wielki powrót "wiejskiej lemoniady"

Uznawany jest za narodowy napój. Wytwarzany od pokoleń, służył, aby gasić pragnienie oraz orzeźwiać szczególnie w upalne dni. Kwas chlebowy przygotujesz samodzielnie w domu.
kwas chlebowy/ wiejska lemoniada na lato
Oleksiy Ostystyi/istock.com

Jego historia sięga nawet X wieku. Początkowo spożywany przez chłopów, trafił także w gusta szlachty. Cieszył się popularnością przez wiele lat, jednak wraz z początkiem XX wieku został wyparty przez wodę gazowaną czy napoje słodzone. Wraz ze wzrostem zainteresowania zdrowym odżywianiem i powrotem do natury, rośnie popularność kwasu chlebowego.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Czy kwas chlebowy jest zdrowy do picia? Działa jak naturalny probiotyk

Zgodnie z tradycyjną recepturą kwas chlebowy pozyskiwany jest na skutek fermentacji chleba razowego. To świetna alternatywa dla słodkich napojów czy lemoniady. Sprawdzi się szczególnie podczas ciepłych dni. Nie tylko ugasi pragnienie, ale również zadba o sylwetkę. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, zawiera witaminy A, B, C, substancje mineralne jak cynk i selen oraz żywe bakterie kwasu mlekowego. To właśnie one czynią z niego naturalny probiotyk.

Domowy kwas chlebowy
Domowy kwas chlebowy Pixel-Shot /Shutterstock

Wśród jego właściwości wymienia się:

  • wzmocnienie odporności,
  • wsparcie mikroflory jelitowej,
  • zwiększenie metabolizmu i przemiany materii,
  • nawadnianie organizmu,
  • pomoc przy nadkwasocie i wzdęciach,
  • zwalczanie wolnych rodników i spowolnienie procesów starzenia.

Warto pamiętać, że kwas chlebowy, mimo że jest uznawany za napój bezalkoholowy, ma jednak w sobie pewną ilość "procentów". Szacuje się, że jest to od 0,07 do 2,2 proc. Nie powinny spożywać go kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Jak można zrobić kwas chlebowy? Przepis na "wiejską lemoniadę"

Kwas chlebowy to naturalny napój wytwarzany z tradycyjnego czerstwego chleba. Jego składnikami są także cukier, woda i naturalne drożdże. W smaku jest słodko-kwaśny z wyczuwalnym aromatem zbóż i chleba, a także delikatną nutą goryczy. Z uwagi na to, że jest musujący, nazywany był również oranżadą lub wiejską lemoniadą. Do jego przygotowania w domu potrzebujesz: 30 dag czerstwego pełnoziarnistego chleba, 2 dag drożdży, półtorej szklanki cukru, 4 litry przegotowanej wody. 

  1. Chleb opiekamy w piekarniku przez kilka minut. W ten sposób dodamy goryczki i koloru.
  2. Do słoika lub dużego garnka wlewamy gorącą wodę.
  3. Dodajemy opieczony i pokrojony wcześniej chleb. Całość zostawiamy na kilka godzin.
  4. Następnie dodajemy drożdże i cukier. Całość odstawiamy na ok. 3 dni w miejsce o temperaturze pokojowej.
  5. Zakwas przecedzamy przez gęste sito lub gazę i odciskamy chleb.
  6. Wszystko mieszamy i przelewamy do butelek. Szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce przez okres maksymalnie 10 dni.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: