-
Haps
-
Jak przygotować
- Jeśli lubisz biały barszcz, to pokochasz i tę zupę. Smakiem przebija żurek, a to dzięki temu składnikowi
Jeśli lubisz biały barszcz, to pokochasz i tę zupę. Smakiem przebija żurek, a to dzięki temu składnikowi
Zupy królują na naszych stołach i nie można im tego odebrać, że są dobre pyszne i łatwe w przygotowaniu. Pomimo że możemy cieszyć się dużą gamą receptur, to i tak chcemy smakować coraz to nowszych rzeczy. Dlatego właśnie wymyślamy przepisy, które będą mogły nas czym się zaskoczyć. Poniższa zupa właśnie taka jest i jestem przekonana, że każdemu posmakuje.
Obiadowy stół musi składać się z pysznych potraw, które samodzielnie przygotowywaliśmy. Najczęściej wchodzi w to pierwsze danie w postaci zupy, a także drugie, które uwzględnia ziemniaki, sałatkę i jakieś soczyste mięso. Jeśli mowa już o zupie to w kuchni polskiej możemy wyróżnić wiele ciekawych i smacznych potraw. Jest to między innymi barszcz biały i żurek, które najczęściej możemy zrobić w czasie Wielkanocy. Oprócz nich takimi codziennymi zupami jest zupa pomidorowa, ogórkowa, rosół czy krupnik.
Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa
Poniższy przepis na zupę gwarantuje pełnię smaków i co ciekawe przebija barszcz biały i żurek razem wzięte. Wszystko to jest zasługą jednego składnika, który sprawia, że danie jest bardziej aromatyczne i ma pełniejszy smak. Jest to nic innego jak tarty chrzan, którego zapach zna chyba każdy. To właśnie on nadaje charakteru tej niebanalnej potrawie.
Przepis na zupę chrzanówkę
Składniki
- 2 pory,
- 2 korzenie pietruszki,
- 2 małe ziemniaki,
- 2 cebule,
- pół selera,
- 2 l wody,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 200 g wędzonego boczku,
- łyżeczka majeranku,
- 1 ząbek czosnku,
- liście laurowe,
- ziarenka ziela angielskiego,
- ziarenka czarnego pieprzu,
- 4 łyżki tartego chrzanu,
- sól,
- pieprz,
- jajka ugotowane na twardo.
Sposób przygotowania
- Boczek pokrój w drobną kostkę i wrzuć go na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu, aż z mięsa wytopi się tłuszcz i stanie się chrupiące. Następnie zdejmij je z patelni, lecz nie pozbywaj się wytopionego tłuszczu.
- Warzywa obierz, przemyj i drobno pokrój. Przełóż na patelnię, na której znajduje się tłuszcz z boczku i delikatnie przysmaż.
- Po wysmażeniu przełóż warzywa do większego garnka, nie dodawaj ziemniaków i zalej je wodą. Do naczynia wrzuć majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Zamieszaj i pozostaw na średnim ogniu na około 30-40 minut. Zdejmij z ognia, gdy warzywa zmiękną.
- Po tym czasie wyjmij ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj pokrojone ziemniaki.
- Całość gotuj przez następne 20 minut, następnie zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
- Na koniec dodaj do zupy śmietanę kremówkę oraz tarty chrzan. Ponownie zamieszaj, zmiksuj, zagotuj i dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i chrupiącymi kawałkami boczku.