Jeśli lubisz biały barszcz, to pokochasz i tę zupę. Smakiem przebija żurek, a to dzięki temu składnikowi

Zupy królują na naszych stołach i nie można im tego odebrać, że są dobre pyszne i łatwe w przygotowaniu. Pomimo że możemy cieszyć się dużą gamą receptur, to i tak chcemy smakować coraz to nowszych rzeczy. Dlatego właśnie wymyślamy przepisy, które będą mogły nas czym się zaskoczyć. Poniższa zupa właśnie taka jest i jestem przekonana, że każdemu posmakuje.

Obiadowy stół musi składać się z pysznych potraw, które samodzielnie przygotowywaliśmy. Najczęściej wchodzi w to pierwsze danie w postaci zupy, a także drugie, które uwzględnia ziemniaki, sałatkę i jakieś soczyste mięso. Jeśli mowa już o zupie to w kuchni polskiej możemy wyróżnić wiele ciekawych i smacznych potraw. Jest to między innymi barszcz biały i żurek, które najczęściej możemy zrobić w czasie Wielkanocy. Oprócz nich takimi codziennymi zupami jest zupa pomidorowa, ogórkowa, rosół czy krupnik.

Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Poniższy przepis na zupę gwarantuje pełnię smaków i co ciekawe przebija barszcz biały i żurek razem wzięte. Wszystko to jest zasługą jednego składnika, który sprawia, że danie jest bardziej aromatyczne i ma pełniejszy smak. Jest to nic innego jak tarty chrzan, którego zapach zna chyba każdy. To właśnie on nadaje charakteru tej niebanalnej potrawie. 

Przepis na zupę chrzanówkę

Składniki

  • 2 pory,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 2 małe ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • pół selera,
  • 2 l wody,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • łyżeczka majeranku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • liście laurowe,
  • ziarenka ziela angielskiego,
  • ziarenka czarnego pieprzu,
  • 4 łyżki tartego chrzanu,
  • sól,
  • pieprz,
  • jajka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania

  1. Boczek pokrój w drobną kostkę i wrzuć go na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu, aż z mięsa wytopi się tłuszcz i stanie się chrupiące. Następnie zdejmij je z patelni, lecz nie pozbywaj się wytopionego tłuszczu.
  2. Warzywa obierz, przemyj i drobno pokrój. Przełóż na patelnię, na której znajduje się tłuszcz z boczku i delikatnie przysmaż.
  3. Po wysmażeniu przełóż warzywa do większego garnka, nie dodawaj ziemniaków i zalej je wodą. Do naczynia wrzuć majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Zamieszaj i pozostaw na średnim ogniu na około 30-40 minut. Zdejmij z ognia, gdy warzywa zmiękną.
  4. Po tym czasie wyjmij ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj pokrojone ziemniaki.
  5. Całość gotuj przez następne 20 minut, następnie zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
  6. Na koniec dodaj do zupy śmietanę kremówkę oraz tarty chrzan. Ponownie zamieszaj, zmiksuj, zagotuj i dopraw solą i pieprzem.
  7. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i chrupiącymi kawałkami boczku.
Więcej o: