Na Lubelszczyźnie zna go chyba każdy. Chociaż raz w życiu musisz spróbować golasa roztoczańskiego

Polska skrywa w sobie wiele smaków, które jeszcze nie do końca zostały przez nas odkryte. Lubelszczyzna chowa przed wszystkimi specjał, którego warto spróbować. Golas roztoczański naprawdę wyróżnia się smakiem, a sposób jego podania jest prosty, ale zachwycający.

Każdy region w Polsce ma swoje specjalne potrawy, które można zasmakować tylko tam. Ma również smaki, które wyróżniają się na tle innych, które znane są tylko w wąskim gronie. Lubelszczyzna również ma takie przysmaki i to właśnie je warto zjeść przy najbliższej okazji. Nie musisz jednak jechać na wschód Polski, by zjeść przysmak. Z łatwością zrobisz go samodzielnie w domu, lecz musisz trzymać się pewnych zasad.

Zobacz wideo Pieczeń rzymska

Golas roztoczański nie tylko wyróżnia się ciekawą nazwą, ale także smakiem i sposobem przygotowania. Dla osób, które pierwszy raz o nim słyszą, jest to połączenie kaszy gryczanej z twarogiem, ziemniakami i jajkiem. Do takiej mieszanki wrzuca się także posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wyrabia, a później umieszcza w keksówce. Ciasto wkłada się do gorącego piekarnika i podpieka, a po kilkunastu minutach wychodzi z tego smakowite danie. Golas jest naprawdę sycący i podaje się go z kwaśną śmietaną lub kefirem.

Przepis na golasa roztoczańskiego

Składniki

  • 250 g kaszy gryczanej,
  • 200 g twarogu,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 jajka,
  • duża cebula,
  • olej rzepakowy,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w większą kostkę i podsmaż na złoto na oleju.
  2. Ugotowane ziemniaki i ser przepuść przez praskę, bezpośrednio do większej miski. Dodaj kaszę i wymieszaj wszystko za pomocą dłoni Dopraw solą, pieprzem, wsyp także posiekaną natkę pietruszki. Dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj za pomocą dłoni, by składniki mogły się połączyć.
  3. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
  4. Po tym czasie podziel golasa na mniejsze części i serwuj z kwaśną śmietaną lub kefirem. Smacznego! 
Słyszałeś kiedyś o golasie roztoczańskim?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.