Zapomnij o schabie i kurczaku. To o te kotlety będą się bić twoi bliscy

Kotlety to nieodłączny element dań obiadowych i to właśnie one pojawiają się najczęściej na naszych talerzach. Zazwyczaj robimy je z kurczaka lub schabu i zapominamy, że istnieją jeszcze inne produkty, z których wychodzą one znakomicie. Tym razem chcemy pokazać, że wykorzystując inne mięsa, można zrobić coś naprawdę pysznego.

Jeśli myślimy o przyrządzaniu obiadów, to mamy na myśli coś pysznego, prostego i mało skomplikowanego. Sięgamy więc po najbardziej znane nam przepisy, przy czym trudno nam zaskoczyć naszych bliskich. Poniżej chcę pokazać, że można zrobić coś nowego i oryginalnego i nie stać przy tym długich godzin.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety nie zawsze muszą być wykonane ze znanego nam kurczaka lub mięsa schabowego. Spokojnie możemy łączyć naszą wyobraźnię, by zaspokoić chęć zrobienia czegoś nowego. Moją propozycję jest wykorzystanie śledzi, które o dziwo świetnie smakują w formie panierowanych kotlecików. Ich przygotowanie nie jest wcale trudne, a smak jest naprawdę wyrazisty i pasuje zarówno do ugotowanych ziemniaków jak i kaszy lub ryżu

Przepis na kotlety śledziowe 

Składniki

  • 400 g filetów ze śledzia,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 400 g ziemniaków,
  • 100 g masła,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i ubij wraz z masłem na purée. Pozostaw na boku do przestygnięcia.
  2. Natkę pietruszki, papryczkę chili i czosnek drobno posiekaj. Płaty śledzia pokrój na niewielką kostkę.
  3. Wszystkie wcześniej podane składniki dodaj do purée ziemniaczanego i dokładnie zmieszaj. Dodaj jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i ponownie wymieszaj do połączenia produktów.
  4. Na płaskim talerzu wysyp bułkę tartą, na patelni rozgrzej tłuszcz.
  5. Za pomocą łyżki formuj niewielkie płaskie kotleciki. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor z dwóch stron na gorącym oleju.
  6. Gotowe wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj w towarzystwie kwaśnej śmietany i świeżego koperku.
Jadłeś kotlety ze śledzia?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.