W niedzielę absolutnie nie podawaj schabowego. Te sznycle mają pyszną panierkę i to bez bułki tartej

Jeśli szukasz pomysłu na obiad, ten przepis zdecydowanie rzuci cię na kolana. Sznycle z tego przepisu są tak delikatne i aromatyczne, że każdy pokocha je od pierwszego kęsa. Zrobienie ich jest banalnie proste, a smak zależy od przygotowanej panierki.

Sznycle po francusku lub kotlety po francusku to pomysł na delikatnego i soczystego kurczaka w ciekawej panierce. Zazwyczaj spotykamy się z panierowaniem ich bułką tartą, lecz tym razem stawiamy na coś zupełnie innego. Jeśli więc znudziły ci się wysuszone kotlety z kurczaka, to sięgnij po poniższy przepis.

Zobacz wideo Kotlety ziemniaczane z pieczarkami wspomnienie z dawnych lat

Zamiast tradycyjnej panierki, zbudowanej z jajka i bułki tartej, zrób gęste ciasto. Oprócz tego dodaj żółty ser, który po wysmażeniu dodaje kotletom ciągnącej struktury. Oprócz tego nie zapomnij o musztardzie i cebuli. To te dwa składniki nadają charakterystycznego posmaku.

Przepis na sznycle drobiowe po francusku

Składniki

  • 1 kg filetów drobiowych,
  • duża cebula,
  • 150 ml mleka,
  • 2 średnie jajka,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 200 g żółtego sera w kostce,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Z filetów usuń chrząstki i włókna. Tak przygotowane mięso pokrój na mniejsze kawałki, które nie są większe niż 1 cm.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, wbij jajka, umieść musztardę francuską, a także wlej mleko. Wsyp również pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników i powstania jednolitej masy. Ser zetrzyj na dużych oczkach, cebulę obierz i drobno poszatkuj. Oba produkty również wsyp do powstałego ciasta.
  3. Po wymieszaniu wrzuć do masy posiekane kawałki kurczaka. Ponownie wszystko wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką stołową nakładaj porcje na tłuszcz i formuj z nich placki na kształt kotletów. Wszystkie kotleciki smaż z dwóch stron na złoty kolor.
  5. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Więcej o: