-
Haps
-
Jak przygotować
- W niedzielę absolutnie nie podawaj schabowego. Te sznycle mają pyszną panierkę i to bez bułki tartej
W niedzielę absolutnie nie podawaj schabowego. Te sznycle mają pyszną panierkę i to bez bułki tartej
Jeśli szukasz pomysłu na obiad, ten przepis zdecydowanie rzuci cię na kolana. Sznycle z tego przepisu są tak delikatne i aromatyczne, że każdy pokocha je od pierwszego kęsa. Zrobienie ich jest banalnie proste, a smak zależy od przygotowanej panierki.
Sznycle po francusku lub kotlety po francusku to pomysł na delikatnego i soczystego kurczaka w ciekawej panierce. Zazwyczaj spotykamy się z panierowaniem ich bułką tartą, lecz tym razem stawiamy na coś zupełnie innego. Jeśli więc znudziły ci się wysuszone kotlety z kurczaka, to sięgnij po poniższy przepis.
Zobacz wideo Kotlety ziemniaczane z pieczarkami wspomnienie z dawnych lat
Zamiast tradycyjnej panierki, zbudowanej z jajka i bułki tartej, zrób gęste ciasto. Oprócz tego dodaj żółty ser, który po wysmażeniu dodaje kotletom ciągnącej struktury. Oprócz tego nie zapomnij o musztardzie i cebuli. To te dwa składniki nadają charakterystycznego posmaku.
Przepis na sznycle drobiowe po francusku
Składniki
- 1 kg filetów drobiowych,
- duża cebula,
- 150 ml mleka,
- 2 średnie jajka,
- 50 g mąki pszennej,
- 200 g żółtego sera w kostce,
- łyżka musztardy francuskiej,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Z filetów usuń chrząstki i włókna. Tak przygotowane mięso pokrój na mniejsze kawałki, które nie są większe niż 1 cm.
- Do dużej miski przesiej mąkę, wbij jajka, umieść musztardę francuską, a także wlej mleko. Wsyp również pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników i powstania jednolitej masy. Ser zetrzyj na dużych oczkach, cebulę obierz i drobno poszatkuj. Oba produkty również wsyp do powstałego ciasta.
- Po wymieszaniu wrzuć do masy posiekane kawałki kurczaka. Ponownie wszystko wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką stołową nakładaj porcje na tłuszcz i formuj z nich placki na kształt kotletów. Wszystkie kotleciki smaż z dwóch stron na złoty kolor.
- Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.