Siekanie cebuli to podstawowa umiejętność w kuchni, ale często powoduje u nas łzy. Nawet słynny szef kuchni Gordon Ramsay przyznał, że uronił jedną lub dwie łzy podczas krojenia tego warzywa. Na szczęście znalazł rozwiązanie. Okazuje się, że dzięki kilku prostym trikom możesz posiekać cebulę bez wylewania łez.
Cebula zawiera związek siarki zwany S-tlenkiem syn-propanethialu. Kiedy kroisz cebulę, uwalniają się enzymy, które reagują z tym związkiem, tworząc gaz. Kiedy gaz ten wejdzie w kontakt z oczami, tworzy kwas siarkowy, co powoduje uczucie pieczenia i łzawienie. Istnieje kilka technik, które możesz wypróbować, aby zminimalizować podobną reakcję w przyszłości do zera. Wskazówkami podzielił się z internautami na Facebooku uhonorowany gwiazdką Michelin, obsługujący restauracje na całym świecie Gordon Ramsay.
W nagraniu opublikowanym w mediach społecznościowych wskazuje na błąd, który popełnia większość ludzi. Po usunięciu zewnętrznej skórki cebuli pamiętaj o pozostawieniu części korzenia nienaruszonej. Jak wyjaśnia Gordon, jest to absolutnie kluczowe. Jeśli usuniesz korzeń, cebula zacznie drażnić oczy. Od soków, które zacznie wydzielać, oczy będą piec, a po policzkach zaczną spływać łzy.
Gordon w kolejnej części nagrania pokazuje, jak prawidłowo krok po kroku pokroić cebulę.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.