Patent na krojenie cebuli bez płaczu i bez trudu. Mistrz kuchni nie popełnia kardynalnego błędu

Jak się kroi cebulę jak prawdziwy szef kuchni? Miliony ludzi uwielbiają gotować dania zawierające cebulę, ale nienawidzą płaczu i podrażnionych oczu podczas jej siekania. Gordon Ramsay ma na to sposób.

Siekanie cebuli to podstawowa umiejętność w kuchni, ale często powoduje u nas łzy. Nawet słynny szef kuchni Gordon Ramsay przyznał, że uronił jedną lub dwie łzy podczas krojenia tego warzywa. Na szczęście znalazł rozwiązanie. Okazuje się, że dzięki kilku prostym trikom możesz posiekać cebulę bez wylewania łez.

Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Co robić, żeby nie płakać przy obieraniu cebuli? Gordon Ramsay ma na to sposób

Cebula zawiera związek siarki zwany S-tlenkiem syn-propanethialu. Kiedy kroisz cebulę, uwalniają się enzymy, które reagują z tym związkiem, tworząc gaz. Kiedy gaz ten wejdzie w kontakt z oczami, tworzy kwas siarkowy, co powoduje uczucie pieczenia i łzawienie. Istnieje kilka technik, które możesz wypróbować, aby zminimalizować podobną reakcję w przyszłości do zera. Wskazówkami podzielił się z internautami na Facebooku uhonorowany gwiazdką Michelin, obsługujący restauracje na całym świecie Gordon Ramsay. 

W nagraniu opublikowanym w mediach społecznościowych wskazuje na błąd, który popełnia większość ludzi. Po usunięciu zewnętrznej skórki cebuli pamiętaj o pozostawieniu części korzenia nienaruszonej. Jak wyjaśnia Gordon, jest to absolutnie kluczowe. Jeśli usuniesz korzeń, cebula zacznie drażnić oczy. Od soków, które zacznie wydzielać, oczy będą piec, a po policzkach zaczną spływać łzy.

W jaki sposób kroi się cebulę na kostkę? Zrób to szybko i bez płaczu w stylu szefa kuchni

Gordon w kolejnej części nagrania pokazuje, jak prawidłowo krok po kroku pokroić cebulę.

  1. Zamiast ciąć z korzeniami, lepiej pokroić cebulę tak, aby przeciąć korzenie.
  2. Kładąc dłoń na desce do krojenia, trzymaj jeden palec z przodu i dwa z tyłu. Kłykieć przedniego palca będzie prowadził nóż podczas krojenia. Ułatwia to krojenie i chroni palce. 
  3. Zacznij kroić plasterki cebuli czubkiem noża w stronę korzenia. Uważaj, aby nie ciąć zbyt blisko samego korzenia. Nóż powinien wykonywać długie pociągnięcia. Po przecięciu cebuli zsuń ją z powrotem, tak aby wyglądało, jakbyś jej nigdy nie pokroił.
  4. Używając ostrza noża, zrób poziome nacięcie w kierunku górnej części plasterków. Przejdź aż na drugi koniec cebuli.
  5. Trzymając cebulę na miejscu, zacznij ciąć pionowo. W tym celu kawałki należy trzymać jak najbliżej siebie. W ten sposób powstają pokrojone w kostkę kawałki.
  6. Na koniec posiekaj cebulę wokół małego kawałka korzenia. W ten sposób niczego nie zmarnujesz.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.