Jeśli chcesz poczuć się jak na tropikalnej wyspie, użyj wiórków kokosowych i zrób to lekkie ciacho

Fenomenalnie lekkie ciasto z dodatkiem wiórków kokosowych to pomysł na zdrową przekąskę, ponieważ kokos to samo zdrowie. Udowodniony pozytywy wpływ na organizm, tylko jeszcze bardziej przekonuje do przyrządzenia dania z kokosem w roli głównej. Spróbuj tego nieziemsko prostego wypieku, z którym poradzą sobie nawet ci, co nigdy jeszcze nic nie upiekli.

Przyjemny aromat kokosowy wraz z jedwabistym smakiem jego miąższu przywodzi na myśl wakacje w tropikach. Sam kokos nie tylko jest zdrowy, ale wprowadza nutkę egzotyki do naszych dań. Wykorzystaj wiórki kokosowe i zabierz się za przygotowanie tego wyjątkowo prostego ciasta.

Zobacz wideo Kaloryczny, ale zdrowy. Olej kokosowy nie tylko w kuchni

O prozdrowotnych zaletach kokosa

Już od kilku lat pojawia się na sklepowych półkach pod postacią oleju, mleczka lub wiórków. Powinniśmy sięgać po niego często, ponieważ to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Jego cudowny miąższ zawiera między innymi błonnik, potas, magnez, fosfor czy kwas foliowy. Jest dobrym dodatkiem do dań, ponieważ reguluje pracę układu pokarmowego, uzupełnia organizm w niezbędne elektrolity, wspomaga pamięć oraz zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci.

Czym są wiórki kokosowe?

Kokos jest owocem rosnącym na palmach kokosowych, natomiast jego orzechy, choć mają bardzo cienką skórkę, są wyjątkowo twarde. Po rozkruszeniu cieszyć możemy się orzeźwiającą wodą, a później bogatym w witaminy C, K oraz E miąższem. Aby uzyskać wiórki kokosowe, miąższ poddaje się suszeniu, który następnie uciera się na tarce. Wykorzystanie ich na co dzień jest idealnym źródłem białka w każdym daniu. Najlepiej sprawdzają się podczas przygotowywania domowych wypieków, takich jak nieziemsko lekkie ciasto kokosowe.

Przepis na puszyste ciasto kokosowe 

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 100 g masła,
  • 80 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie krok po korku:

  • Na początek należy utrzeć masło z cukrem, a do masy wbić jajka.
  • Całość miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.
  • W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym powoli i stopniowo dodajemy mieszankę do miski z mokrymi składnikami.
  • Kolejnym krokiem jest dodanie mleka, ciągle miksując całą masę.
  • Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i całość mieszamy.
  • Gotowe ciasto przelewamy do formy, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
  • Kokosowe ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 45 minut.
  • Przed podaniem obsypujemy ciasto pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Więcej o: