Przyjemny aromat kokosowy wraz z jedwabistym smakiem jego miąższu przywodzi na myśl wakacje w tropikach. Sam kokos nie tylko jest zdrowy, ale wprowadza nutkę egzotyki do naszych dań. Wykorzystaj wiórki kokosowe i zabierz się za przygotowanie tego wyjątkowo prostego ciasta.
Już od kilku lat pojawia się na sklepowych półkach pod postacią oleju, mleczka lub wiórków. Powinniśmy sięgać po niego często, ponieważ to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Jego cudowny miąższ zawiera między innymi błonnik, potas, magnez, fosfor czy kwas foliowy. Jest dobrym dodatkiem do dań, ponieważ reguluje pracę układu pokarmowego, uzupełnia organizm w niezbędne elektrolity, wspomaga pamięć oraz zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci.
Kokos jest owocem rosnącym na palmach kokosowych, natomiast jego orzechy, choć mają bardzo cienką skórkę, są wyjątkowo twarde. Po rozkruszeniu cieszyć możemy się orzeźwiającą wodą, a później bogatym w witaminy C, K oraz E miąższem. Aby uzyskać wiórki kokosowe, miąższ poddaje się suszeniu, który następnie uciera się na tarce. Wykorzystanie ich na co dzień jest idealnym źródłem białka w każdym daniu. Najlepiej sprawdzają się podczas przygotowywania domowych wypieków, takich jak nieziemsko lekkie ciasto kokosowe.
Składniki:
Przygotowanie krok po korku: