Nie uwierzysz, jak proste jest to ciasto cytrynowe. Zrobiłam i wszyscy oszaleli na jego punkcie

Soczyste cytryny to nie tylko orzeźwiający składnik lemoniady czy dodatek do grillowanej ryby. Latem dodają boskiego aromatu wszystkim deserom i ciastom. Najlepsze przepisy wcale nie muszą być skomplikowane i czasochłonne. Sięgnij po blender i w krótkim czasie wyczaruj pyszne ciasto cytrynowe.

Cytryny to wspaniały dar natury, który jest nie tylko wyjątkowo zdrowy, ale również świetnie smakuje. W tym przepisie wykorzystaj całą cytrynę wraz ze skórką, wypiek nie będzie gorzki, za to zapach tego prostego ciasta zwali cię z nóg. Składniki możesz wymieszać razem nawet w blenderze.

Zobacz wideo Zapach cytryny łagodzi u niektórych ból głowy

Dlaczego warto wykorzystywać cytryny do swoich dań?

Są wybitnym źródłem witaminy C, która zbawiennie wpływa na układ odpornościowy. Ponadto cytryny wspomagają odchudzanie oraz poprawiają wygląd skór, dzięki zawartym w nich antyoksydantom. To również prawdziwa bomba minerałów takich jak żelazo, wapń czy potas. Włączenie cytryn do codziennej diety pozwala na uzupełnienie cennych dla organizmu składników odżywczych. 

Szybki przepis na aromatyczne cytrynowe ciasto

Choć przepis przypomina tradycyjne ciasta cytrynowe, tutaj największą innowacją jest wykorzystanie blendera do połączenia wszystkich składników. Natomiast sięgnięcie po całe cytryny nie tylko dodaje wyjątkowego aromatu, ale również zbawiennie wpływa na przemianę materii i zapewnia masę cennych składników odżywczych. Pomysł na ciasto wrzuciła na swoim Instagramie znana blogerka giuliardii.

 

Składniki:

  • 1 cytryna,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 200 g cukru,
  • opakowanie proszku do pieczenia,
  • 90 ml oleju roślinnego,
  • 80 ml mleka,
  • 10 ml ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przed przyrządzeniem ciasta rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Wysmaruj tłuszczem swoją formę do ciasta i przykryj ją papierem do pieczenia. Na tę ilość składników idealnie sprawdzi się forma o średnicy osiemnastu centymetrów.
  • Cytrynę dokładnie umyj, usuń końcówki z góry i z dołu, gdzie skórka jest nieco twarda. Usuń wszystkie nasiona i pokrój ją na kawałki, po czym włóż do blendera.
  • Do cytryny dodaj cukier, olej roślinny, mleko, jajka i ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
  • Następnie dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Warto wcześniej w osobnej misce wymieszać te składniki razem. Wymieszaj wszystkie składniki razem, aż stworzą jednolitą konsystencję.
  • Przelej ciasto na formę do pieczenia, włóż do piekarnika i piecz przez około 45 minut. Za pomocą patyczka można sprawdzić po tym czasie czy ciasto w środku jest suche. Jeśli nie, to można je w piekarniku zostawić jeszcze na kilka minut.
  • Po upieczeniu odstaw ciasto do ostygnięcia i jeśli chcesz, posyp je cukrem pudrem.
Lubisz babkę cytrynową?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.