-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie wiesz, co zrobić na obiad? Schabowego już prawie nikt nie robi, teraz podaje się to
Nie wiesz, co zrobić na obiad? Schabowego już prawie nikt nie robi, teraz podaje się to
Niedziela to dzień, na który przyrządzamy specjalne dania, które mają być smaczne i zaskakujące. Dlatego więc, zamiast kolejny raz przyrządzać schabowe, od razu sięgnij po ten przepis. Jestem przekonana, że się nim nie zawiedziesz.
Każdy, kto lubi mięso, może spokojnie przeczytać poniższy przepis i od razu go zapisać. Wychodzi z niego pyszne danie, które warte jest zrobienia. Idealnie wpasowuje się w wyniosły klimat niedzielnych posiłków i to on wzbogaca naszą kuchnię o nowe smaki.
Zobacz wideo Kurczak piccata - najpopularniejsze mięso w bardzo ciekawej wersji
Kurczak po zbójnicku ma sobą wiele do zaprezentowania. Soczyste mięso to bowiem nie wszystko. Oprócz tego zapieka się je w skórkach po ziemniakach. To one po wypieczeniu są idealnie chrupiące i nadają całości świetnego smaku.
Przepis na kurczaka po zbójnicku z ziemniakami
Składniki
- pół kilo piersi z kurczaka,
- 10 większych ziemniaków,
- 3 łyżki przyprawy do kurczaka,
- średnia cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 250 g pieczarek,
- 2 serki góralskie,
- 150 g sera żółtego w kostce,
- 150 g boczku,
- olej.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyj i natrzyj olejem. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 40-45 minut, po tym czasie pozostaw do wystudzenia. Następnie przekrój je na pół i wydrąż miąższ. Rób to delikatnie, aby nie zniszczyć skórki.
- Pierś z kurczaka pokrój w niewielką kostkę i posyp przyprawą do mięsa. Boczek również pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni. Następnie dorzuć kurczaka i smaż przez około 5 minut.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Pieczarki przemyj i pokrój w plastry. Warzywa umieść na patelni z mięsem i smaż do lekkiego zarumienienia.
- W tym czasie oba sery zetrzyj na tarce o grubych oczkach i ułóż ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.
- Po wysmażeniu przełóż zawartość patelni do miski, w której znajduje się miąższ z ziemniaków. Umieść również połowę startego ser. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Wydrążone skórki ziemniaków napełnij przygotowaną masą. Wierz posyp drugą porcją żółtego sera i wstaw całość do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 20 minut.