Nie wiesz, co zrobić na obiad? Schabowego już prawie nikt nie robi, teraz podaje się to

Niedziela to dzień, na który przyrządzamy specjalne dania, które mają być smaczne i zaskakujące. Dlatego więc, zamiast kolejny raz przyrządzać schabowe, od razu sięgnij po ten przepis. Jestem przekonana, że się nim nie zawiedziesz.

Każdy, kto lubi mięso, może spokojnie przeczytać poniższy przepis i od razu go zapisać. Wychodzi z niego pyszne danie, które warte jest zrobienia. Idealnie wpasowuje się w wyniosły klimat niedzielnych posiłków i to on wzbogaca naszą kuchnię o nowe smaki.

Zobacz wideo Kurczak piccata - najpopularniejsze mięso w bardzo ciekawej wersji

Kurczak po zbójnicku ma sobą wiele do zaprezentowania. Soczyste mięso to bowiem nie wszystko. Oprócz tego zapieka się je w skórkach po ziemniakach. To one po wypieczeniu są idealnie chrupiące i nadają całości świetnego smaku.

Przepis na kurczaka po zbójnicku z ziemniakami

Składniki

  • pół kilo piersi z kurczaka,
  • 10 większych ziemniaków,
  • 3 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 serki góralskie,
  • 150 g sera żółtego w kostce,
  • 150 g boczku,
  • olej.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i natrzyj olejem. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 40-45 minut, po tym czasie pozostaw do wystudzenia. Następnie przekrój je na pół i wydrąż miąższ. Rób to delikatnie, aby nie zniszczyć skórki.
  2. Pierś z kurczaka pokrój w niewielką kostkę i posyp przyprawą do mięsa. Boczek również pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni. Następnie dorzuć kurczaka i smaż przez około 5 minut.
  3. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Pieczarki przemyj i pokrój w plastry. Warzywa umieść na patelni z mięsem i smaż do lekkiego zarumienienia.
  4. W tym czasie oba sery zetrzyj na tarce o grubych oczkach i ułóż ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.
  5. Po wysmażeniu przełóż zawartość patelni do miski, w której znajduje się miąższ z ziemniaków. Umieść również połowę startego ser. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  6. Wydrążone skórki ziemniaków napełnij przygotowaną masą. Wierz posyp drugą porcją żółtego sera i wstaw całość do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 20 minut.
Więcej o: