Czy po dodaniu do herbaty miód traci właściwości? Pszczelarz wyjaśnia. "To nie jest tak"

Wiele osób rezygnuje z białego cukru na rzecz miodu w herbacie. To połączenie smakuje wyśmienicie, ale czy po dodaniu do wrzątku miód traci właściwości odżywcze? Na to pytanie odpowiedział znany w internecie pszczelarz.

Miód powstaje z nektaru roślin lub wydzielin liści drzew. Wyróżnia się miody spadziowe, nektarowe (kwiatowe) oraz mieszane. Najpopularniejszymi miododajnymi roślinami są róże, maliny, lipy, mniszki lekarskie oraz nagietek.

Zobacz wideo Węgry. Pszczelarze sprzeciwiają się importowi miodu z Ukrainy i Chin

Czy miód dodany do gorącej herbaty traci właściwości? Na to pytanie odpowiada popularny Pszczelarz z Wąchocka

Miód w 80 procentach składa się z cukru i jest bogactwem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera mnóstwo aminokwasów, fosfor, wapń, magnez, kwas foliowy, a także witaminę A i witaminy z grupy B. Od wieków jest ceniony ze względu na właściwości zdrowotne. Działa wspomagająco na choroby układu oddechowego, pokarmowego i pomaga w pracy wątroby. Często stosowany jest jako dodatek np. do ciast lub kanapek, ale wiele osób stosuje go także do słodzenia herbaty.

Tiktoker kryjący się pod nickiem Pszczelarz z Wąchocka prowadzi pasiekę, a w udostępnionych filmach odpowiada na pytania widzów. Na jednym z nagrań wyjaśnił, czy miód po dodaniu do herbaty traci właściwości odżywcze. Jak twierdzi, miodu nie powinno się dawać do gorących napojów, gdyż część substancji jest podatna na rozpad w wyższej temperaturze. Mowa tutaj głównie o enzymach i witaminach. - Natomiast reszta rzeczy, która jest w miodzie, dalej działa. (...) Co więcej, rozkład tych witamin i enzymów następuje w czasie. To nie jest tak, że dodasz łyżeczkę do gorącego napoju i witamina nie żyje. To się rozkłada, powiedzmy pięć minut, więc jak wypijesz ciepłą, to spokojnie wszystko zaabsorbujesz - powiedział.

Jak odróżnić prawdziwy miód od sztucznego? Zrób "test herbaty". To prosty i szybki sposób, by zweryfikować, czy mamy do czynienia z oszukanym miodem

Żeby rozpoznać, czy mamy do czynienia z prawdziwym miodem, warto wykonać "test herbaty". Dodajemy łyżeczkę do ciepłego naparu i obserwujemy, w jaki sposób się rozpuszcza. Jeśli podczas mieszania tworzy ciągnące się pasma, to znak, że mamy do czynienia z prawdziwym miodem. Jeżeli jednak rozpuścił się szybko i równomiernie, oznacza to że jest sztuczny. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Najlepszy miód to...
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.