Domowe lody sernikowe to moje najnowsze odkrycie. Przygotowanie zajmuje mi mniej niż pięć minut

Gorące dni stają się powoli codziennością, dlatego warto poznać przepis na domowe, orzeźwiające desery. Moim nowym uzależnieniem są lody o smaku truskawkowego sernika. To połączenie, którego nie znajdziesz w sklepie i cukierni. Przygotowanie jest dziecinnie proste - wszystko szybko blenduję i wstawiam do zamrażarki.

Gdy za oknem słońce i wysokie temperatury, niemal każdy ma ochotę na odrobinę orzeźwienia. Poza zimnym napojami, owocami i koktajlami, warto skusić się na domowej produkcji lody. Te o smaku sernikowo-truskawkowym to prawdziwa poezja, którą na dodatek można przygotować w zaledwie pięć minut!

Zobacz wideo Przepis na domowe lody jogurtowo-owocowe

Domowe lody sernikowo-truskawkowe. Robię je w pięć minut, a jeszcze szybciej znikają z kubeczków

Domowej roboty lody to bardzo prosty w przygotowaniu rarytas. Spróbowany raz absolutnie uzależnia i na stałe wypiera z menu sklepowe produkty, czy łakocie z drogich cukierni i lodziarni. Sam proces jest bardzo łatwy - wystarczy wybrać smak, przygotować produkty i... wszystko zblendować. Reszta dosłownie robi się sama. 

Moją propozycją na domowe lody są te o smaku sernikowo-truskawkowym. Niecodzienne połączenie to rozkosz dla wszystkich zmysłów. Potrzebować zatem będziemy twarogu półtłustego, truskawek - najlepiej słodkich i dojrzałych i odrobinę miodu lub syropu klonowego. Więcej szczegółów o przygotowaniu lodów znajdziesz w przepisie poniżej. 

Wyśmienite lody o smaku sernika i truskawek. Zrobisz je ekspresowo

Składniki: 

  • 500 g twarogu półtłustego, 
  • 200 g truskawek,
  • łyżka syropu klonowego, 
  • płatki owsiane, 
  • optymalnie ciasteczka, polewa lub słodka posypka. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużej miski przełóż twaróg.
  2. Ser dokładnie zblenduj przy pomocy blendera-żyrafy lub w robocie kuchennym. 
  3. Gotowy nabiał połącz teraz z truskawkami i syropem klonowym. Wszystko ponownie zblenduj. Tak powinna powstać gładka, jednolita masa, w której wyraźnie będą widoczne kawałki truskawek. 
  4. Tak przygotowaną masę sernikowo-truskawkową przełóż do plastikowego opakowania. 
  5. Wierzch posyp pokruszonymi ciasteczkami lub płatkami owsianymi. 
  6. Naczynie szczelnie zamknij i włóż do zamrażarki na minimum trzy godziny. 
  7. Po tym czasie lody są gotowe do podania. 
  8. Wskazówka - można podać je z dowolnymi składnikami np. polewą, owocami czy bitą śmietaną. Doskonale sprawdzą się też rożki i wszelakie wafelki, które pozwolą uzyskać efekt niczym z najlepszych cukierni. Smacznego!
Więcej o: