• Link został skopiowany

Znalazłam sposób na wzmocnienie odporności. Poszukaj tych kwiatów w ogrodzie

Czerwiec i lipiec to najlepsze miesiące do zbioru kwiatów czarnego bzu, które mają cenne zastosowanie w domowej kuchni. Roślina ta bowiem ceniona jest za swoje wartości odżywcze. Przyrządzony z nich syrop idealnie sprawdzi się jako napój wzmacniający organizm w chłodniejszą aurę.
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Fot. Pixabay

Spacerując ulicami z początkiem lata, możemy zachwycać się cudownym aromatem tych kwiatów. Ten cudowny krzew rośnie praktycznie wszędzie. Poza prześlicznym zapachem jest też cenionym składnikiem na odporność i złe samopoczucie. Prozdrowotny syrop, choć jest dostępny w sklepach, jego cena potrafi zwalić z nóg, a przecież przygotowanie go w domu to nic prostszego.

Zobacz wideo Syrop z czarnuszki to idealna mikstura na przeziębienia

Zastosowanie czarnego bzu w kuchni

Zbawienny dla zdrowia szczególnie w okresie jesienno-zimowym zawiera masę cennych składników odżywczych. Pomaga w dolegliwościach trawiennych i jest świetnym wspomagaczem podczas przeziębienia czy osłabienia organizmu. Przygotowuje się na jego bazie soki, lemoniady, syropy, nalewki, a także dziki szampan, na który swój przepis pokazał znany bloger kulinarny Jakub Kotapski prowadzący profil o sprawdzonych przepisach szefa kuchni na swoim Instagramie.

 

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z dodatkiem kwiatów czarnego bzu jest cudownym nośnikiem witaminy C. Ponadto w czasie choroby łagodzi nieprzyjemne dolegliwości występujące podczas przeziębienia. Natomiast dodając go do wody, praktycznie każdego dnia, codziennie możesz wspierać odporność swojego organizmu. Kwiaty na przygotowanie syropu warto zbierać w momencie pełnego kwitnienia, w pogodny dnień, najlepiej z samego rana. Najlepiej poszukać ich w swoim ogrodzie lub u sąsiadów, te zebrane bliżej drogi nie będą najlepszym rozwiązaniem.

Składniki:

  • 300 g kwiatów czarnego bzu,
  • 2 cytryny,
  • 700 g cukry,
  • 700 ml wody.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zebrane w ogrodzie kwiaty najlepiej odłożyć na około godzinę do cienia, pozwoli to na pozbycie się niechcianych gości z bzu.
  • Następnie odcinamy ogonki i co grubsze łodygi oraz odrzucamy uschnięte kawałki.
  • Zalewamy kwiaty wrzątkiem i dodajemy sok z cytryny.
  • Gdy napar przestygnie, wstawiamy go do lodówki na dobę.
  • Następnie przelewamy go przez sitko i dodajemy cukier, po czym całość gotujemy.
  • Z bulgoczącego płynu zbieramy powstałą pianę.
  • Syrop przygotowany w ten sposób przelewamy do małych słoików albo buteleczek, po czym wekujemy przez około kwadrans.
Więcej o: