Kupiłam 300 g tego warzywa i zrobiłam placki. Od teraz już nigdy nie zrobię ziemniaczanych

Placki można zrobić i jeść na wiele różnych sposobów. Jeden z nich mówi o wersji na słodko, a drugi o podaniu ich w sposób wytrawny. Ja chcę pokazać ten drugi i od razu mogę powiedzieć, że nie znajdziesz tu ani grama ziemniaków. Te placki zrobisz z innego warzywa, a ich smak jest charakterystyczny.

Moi domownicy wiedzą już, że jestem ogromną fanką placków i mogłabym je jeść codziennie. Właśnie przez to wynajduje różne przepisy, które później wykorzystuję do robienia obiadów. Ostatnio wpadłam na recepturę, która mówi, aby zrobić placki z cebuli. Ich aromat rozchodzi się po całym domu, a wszystkie znikają w kilka minut. 

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Do zrobienia placków z cebuli wystarczy kilka składników, ale przede wszystkim musisz zaopatrzyć się w tytułowe warzywo. Ja użyłam 300 g i to właśnie ta ilość w zupełności wystarczyłaby się najeść. Aby smak placków był jeszcze ciekawszy, dodaję do nich szynkę. Możesz ją również zamienić na inne warzywo, na przykład na seler lub marchewkę.

Przepis na placki z cebuli

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 g cebuli,
  • 3 plastry ulubionej szynki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 ml mleka,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie cebule obierz z łupin i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. By podczas tej czynności nie uronić łez, warto godzinę wcześniej włożyć obrane warzywa do lodówki. To powinno skutecznie pomóc z łzawieniem.
  2. Szynkę pokój w drobną kostkę i dodaj do miski, w której znajduje się cebula.
  3. Do osobnego naczynia wsyp przesianą przez sitko mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Wbij również jajka i wlewaj stopniowo mleko. Wymieszaj całość do połączenia składników i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto nie powinno być za rzadkie, jeśli takie jest, dodaj więcej mąki.
  4. Do powstałej masy dodaj cebulę i szynkę, obsyp całość solą i pieprzem według uznania. Ponownie zamieszaj, by składniki mogły się z sobą połączyć.
  5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy będzie odpowiednio ciepły formuj za pomocą łyżki zgrabne placuszki. Smaż je z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Wysmażone przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Tak przyrządzone placki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Jakie placki są najlepsze?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.