Tradycyjne góralskie placki ziemniaczane. Moskole z tego przepisu podbiją twoje podniebienie

Moskole to góralskie placki ziemniaczane. W wersji tradycyjnej przyrządza się je z zaledwie trzech składników, a podane z pysznym masłem czosnkowym domowej roboty dosłownie rozpływają się w ustach. To świetny pomysł na lekki obiad lub przekąskę.

Moskole to danie, które górale z Podhala znają bardzo dobrze. Pulchne placki z gotowanych ziemniaków i mąki owsianej lub jęczmiennej, podpiekane na blaszce lub smażone na patelni to znakomita propozycja na smaczny i pożywny obiad bądź wieczorną przekąskę. Przygotowanie góralskich placków jest wyjątkowo proste, o czym można się przekonać, oglądając tiktoka opublikowanego przez użytkownika @themararek, który jakiś czas temu podzielił się recepturą na wyśmienite moskole z masłem czosnkowym.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Przepis na obiad bezglutenowy. Jeszcze lepiej smakuje z masłem czosnkowym

Marek Lengiewicz prowadzi na TikToku serię filmików zatytułowanych "Polaki kochają ziemniaki", w której dzieli się pomysłami i przepisami na smaczne i proste potrawy z kartoflami w roli głównej. 25 odcinek pokazał nam, w jaki sposób przyrządzić znakomite moskole. Nie zawierają ani grama mąki pszennej, nie uświadczymy tam też jajek. Ciasto na podhalańskie placki składa się z tylko trzech składników. Przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom placków ziemniaczanych, ale i osobom, które unikają w diecie glutenu.

Składniki na placki:

  • 500 g ziemniaków typu C,
  • 50 g mąki owsianej,
  • 1 łyżeczka soli.

Składniki ma masło czosnkowe:

  • 100 g miękkiego masła,
  • 10 g czosnku,
  • 15 g pietruszki,
  • szczypta soli.

Moskole, czyli tradycyjne placki z mąki i ziemniaków. Sposób przygotowania

Ziemniaki umieść w wysokim garnku, zalej wodą i zagotuj. Kiedy warzywa zmiękną, odcedź je, a następnie przeciśnij przez praskę do miski. Wsyp mąkę owsianą i sól, po czym wymieszaj wszystko i zagnieć powstałą masę na jednolite ciasto. W kolejnym kroku wyrób ciasto na kształt rulonu i pokrój na mniejsze kawałki.

Z odciętych fragmentów delikatnie ukształtuj okrągłe placki. Smaż je obustronnie na rozgrzanej, suchej patelni, aż się przyrumienią. Miękkie, wyjęte wcześniej masło z lodówki połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną pietruszką i odrobiną soli. Teraz wystarczy już tylko posmarować moskole domowym masłem czosnkowym. Opcjonalnie możesz umieścić placki w piekarniku na kilka minut, tak by masełko się roztopiło i zarumieniło. Smacznego!

Więcej o: