-
Haps
-
Jak przygotować
- Kremowa kartoflanka po francusku. Kosztuje grosze, a smakuje jak z restauracji
Kremowa kartoflanka po francusku. Kosztuje grosze, a smakuje jak z restauracji
Szukasz pomysłu na pyszny i tani obiad, a w głowie i lodówce hula wiatr? Nic nie szkodzi. Specjalnie dla ciebie mamy pyszny przepis na zupę ziemniaczaną prosto z Francji. Jest szybka w przygotowaniu, kremowa i ma jeszcze jedną zaletę - smakuje i na ciepło i na zimno. Jeden składnik ją ciekawie podkręci.
Francuska kartoflanka to świetny sposób na to, żeby nakarmić całą rodzinę za grosze i jednocześnie zaskoczyć ich nietuzinkową potrawą z prostych składników. Zupa ziemniaczana z porem i odrobiną białego wina to uczta w kilka chwil, a syci na wiele godzin. Podawaj ją na ciepło lub na zimno z ziołowymi grzankami lub chipsami z wędzonego boczku.
Zupa ziemniaczana po francusku. Idealny obiad za grosze
Składniki:
- ok. 3/4 kg mączystych ziemniaków,
- 2 średnie pory (biała część),
- 1 cebula szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 l bulionu (polecam wołowy, ale warzywny też się sprawdzi),
- 2 łyżki masła,
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
Kartoflanka po francusku - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Por i cebulę posiekaj, a czosnek zmiel w prasce.
- Przygotuj garnek lub szeroki rondel i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj posiekany por i cebulę i podsmażaj, aż się zeszklą.
- Dodaj ziemniaki i całość podsmażaj, aż ziemniaki miejscami się zarumienią. Następnie zalej całość winem i odczekaj kilka minut, aż alkohol odparuje.
- Całość zalej bulionem, dodaj czosnek i gotuj, aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Następnie dodaj śmietankę i całość zmiksuj za pomocą blendera ręcznego.
- Gotuj całość jeszcze kilka minut i dopraw do smaku przyprawami. Możesz dodać jeszcze suszony tymianek albo rozmaryn. Podawaj na ciepło z chipsem z boczku lub na zimno w postaci kremowego chłodnika.
Wskazówka: Jeśli nie masz pod ręką akurat odrobiny wina, danie możesz zaromatyzować także innym alkoholem. Świetnie sprawdzi się ciemne piwo lub odrobina koniaku. Jednak w przypadku mocniejszego alkoholu zmniejsz ilość do jednego kieliszka.