Proteinowe ciasteczka dla tych, którzy do tej pory odmawiali słodyczy. Ale dla łasuchów też

Słodycze to coś, co kocha większość z nas. Jeśli jednak chorujemy lub zależy nam na zrzuceniu kilogramów, chcemy, by słodycze były tak zdrowe, jak to możliwe. Oto przepis, który będzie świetnym kompromisem w takich sytuacjach.

Ciasteczka bez tony cukru? Brzmi świetnie, a na dodatek jest smakowicie. Co więcej, ich przygotowanie jest banalnie proste, choć może nie wszystkie składniki mamy w kuchni. Jak zatem przygotować proteinowe ciasteczka czekoladowe w zdrowszej wersji? Zacznij od zakupów. 

Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci

Proteinowe ciasteczka czekoladowe - przepis. Biegnij do sklepu po składniki 

Zdrowe ciasteczka nie muszą być nudne. A na dodatek mogą być naprawdę pyszne. I żeby tak było naprawdę wiele nie trzeba. Lista składników jest prosta, choć może nie wszyscy mają te składniki w domu. Ich skompletowanie nie będzie jednak żadnym problemem.  

Składniki: 

  • 240 g fioletowej fasoli z puszki, 
  • 80 g masła orzechowego, 
  • 60 ml syropu klonowego, 
  • 5 g proszku do pieczenia, 
  • 30 g kakao, 
  • 5 g siemienia lnianego i trochę wody, 
  • 80 g kawałków czekolady
 

Jak wskazuje instagramerka Gigi Grassia, która podzieliła się swoim przepisem w mediach społecznościowych, jeśli chcemy, możemy dodać więcej czekolady, a nawet użyć płatków soli morskiej. 

Jak zrobić proteinowe ciasteczka czekoladowe? Oto sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Nie korzystaj z termoobiegu, bo wysusz ciasteczka. 
  2. W małej misce wymieszaj siemię lniane z wodą (około 10 ml) i odstaw na 10 minut, aż powstanie zawiesina. 
  3. Odsącz fasolę i włóż ją do miski, a następnie dodaj masło orzechowe, syrop klonowy, proszek do pieczenia, kakao w proszku i zawiesinę siemienia lnianego. Zblenduj wszystko w blenderze lub robocie kuchennym. Mieszaj, aż powstanie ciasto. 
  4. Dodaj kawałki czekolady. 
  5. Uformuj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Możesz dodatkowo posypać ciasteczka większą ilością kawałków czekolady i płatkami soli morskiej. 
  7. Piecz 15 minut. Po wyjęciu daj ciastkom wystygnąć. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.