• Link został skopiowany

Orzeźwiający krem idealny do ciast i lodów. Jak zrobić lemon curd? To łatwy przepis

Jak zrobić pyszny, lekki i zarazem orzeźwiający krem idealny do wszystkich deserów? Ten przepis zna niemal cały świat, a głównym składnikiem jest popularny cytrus. Nie używaj go do lemoniady i herbaty i tylko dodaj do lodów lub przełóż kremem z tego owocu biszkopt. To jeden z najłatwiejszych przepisów.
Lemon curd to krem przyrządzany na bazie jajek i masła. Sok z cytryny nadaje mu rewelacyjny aromat i kwaskowy smak
Fot. Shutterstock/ Melica

Lemon curd to krem znany na całym świecie. Jego zastosowanie jest uniwersalne, idealnie sprawdzi się jako dodatek do lodów, gofrów lub naleśników, lecz także do różnych ciast i innych deserów. Przepis na lemon curd jest naprawdę łatwy, a sam krem smakuje tak jak trzeba - jest dobry, nie za słodki. Jeśli masz już dość ciężkich kremów na śmietanie, zrób lemon curd i przełóż nim biszkopt lub polej lody waniliowe. Aż ślinka leci na samą myśl. 

Zobacz wideo

Lemon curd - lekki i pyszny krem do wszystkich deserów

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 70 g masła,
  • 100 g cukru,
  • sok wyciśnięty z trzech cytryn,
  • skórka otarta z jednej cytryny

Lemon curd - sposób wykonania:

  1. Do małego garnka lub rondelka wbij jajka, dodaj cukier i używając trzepaczki kuchennej, połącz składniki. Możesz ułatwić sobie życie mikserem.
  2. Następnie garnuszek postaw na kuchence, podgrzewaj na niewielkim ogniu, i cały czas mieszając, dodaj masło, sok z cytryn oraz otartą skórkę.
  3. Krem powinien się zagotować i zgęstnieć, do tego momentu należy go cały czas mieszać. Konsystencja powinna przypominać ugotowany budyń. Jeśli w kremie znajdują się grudki, weź gęste sitko i przetrzyj go przez nie. Gotowy lemon curd przestudź i wyłóż na ciasto lub dodaj do deseru lodowego. 

Zapamiętaj jednak, że jeśli w kuchni używasz skórki otartej z cytryny, zawsze warto ją oczyścić. Żeby pozbyć się zanieczyszczeń, resztek oprysków i chemicznych środków, wcześniej wymocz cytrynę w zimnej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Ta rzecz dotyczy także innych cytrusów. 

Więcej o: