Placki ziemniaczane nie muszą być nudne. Sprawdziłam już wiele różnych przepisów i ten z serem okazał się najlepszy. Używam nie tylko sera żółtego, ale też sera pleśniowego i zawsze wychodzą obłędnie.
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Placki ziemniaczane z serem - przepis. Smakują lepiej od tych z tradycyjnej receptury
Chrupiące placki ziemniaczane to najlepszy obiad jaki możemy podać. Przepis na placki z serem wcale nie jest skomplikowany i zdecydowanie warto go wypróbować, bo można się miło zaskoczyć. Jeśli lubicie ciągnący się ser - zdecydowanie będzie to strzałem w dziesiątkę. Jak się robi placki ziemniaczane? Zacznijmy od potrzebnych składników. Oto lista.
Składniki:
- 5 ugotowanych ziemniaków,
- 4 jajka,
- 80-100 g żółtego sera,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie),
- 2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie),
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić placki ziemniaczane z serem? Sposób przygotowania krok po kroku
Jak zrobić placki ziemniaczane z serem? To prostsze, niż mogłoby się wydawać. Nie potrzebujemy żadnych specjalistycznych sprzętów kuchennych, by móc cieszyć się ich smakiem.
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miski i dodaj mleko. Wymieszaj. Stopniowo wsypuj mąkę, rozrabiając masę mikserem. Dodaj ser starty na dużych oczkach tarki.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dobrze ugnieć. Połącz je z przygotowanym wcześniej ciastem.
- Dodaj posiekany koperek i szczypior. Dopraw solą i pieprzem. Możesz użyć też innych ulubionych przypraw. Ja nie wyobrażam sobie placków ziemniaczanych bez chilli czy ziół suszonych. Całość dokładnie wymieszaj.
- Nakładaj po łyżce masy na rozgrzany tłuszcz i delikatnie dociskaj je łyżką, by były płaskie. Dzięki temu lepiej się usmażą. Placki smaż z obu stron do zarumienienia. Wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiarem tłuszczu.
- Tak przygotowane placki ziemniaczane będą świetnie smakować z gulaszem lub ze śmietaną. Smacznego!