Placki ziemniaczane są pyszne, ale mogą się w końcu znudzić. Dodaję ten składnik i odmieniam smak

Placki ziemniaczane to obłędnie pyszne danie, któremu nie sposób się oprzeć. Nie musimy jednak usilnie trzymać się tradycyjnego przepisu. Czasami warto poeksperymentować i poznać nowe smaki. Dlatego dodaję ten składnik i mam najlepsze placki ziemniaczane na świecie.

Placki ziemniaczane nie muszą być nudne. Sprawdziłam już wiele różnych przepisów i ten z serem okazał się najlepszy. Używam nie tylko sera żółtego, ale też sera pleśniowego i zawsze wychodzą obłędnie. 

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Placki ziemniaczane z serem - przepis. Smakują lepiej od tych z tradycyjnej receptury 

Chrupiące placki ziemniaczane to najlepszy obiad jaki możemy podać. Przepis na placki z serem wcale nie jest skomplikowany i zdecydowanie warto go wypróbować, bo można się miło zaskoczyć. Jeśli lubicie ciągnący się ser - zdecydowanie będzie to strzałem w dziesiątkę. Jak się robi placki ziemniaczane? Zacznijmy od potrzebnych składników. Oto lista. 

Składniki: 

  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 4 jajka, 
  • 80-100 g żółtego sera, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie), 
  • 2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie), 
  • sól,  
  • pieprz. 

Jak zrobić placki ziemniaczane z serem? Sposób przygotowania krok po kroku 

Jak zrobić placki ziemniaczane z serem? To prostsze, niż mogłoby się wydawać. Nie potrzebujemy żadnych specjalistycznych sprzętów kuchennych, by móc cieszyć się ich smakiem. 

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka wbij do miski i dodaj mleko. Wymieszaj. Stopniowo wsypuj mąkę, rozrabiając masę mikserem. Dodaj ser starty na dużych oczkach tarki. 
  2. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dobrze ugnieć. Połącz je z przygotowanym wcześniej ciastem. 
  3. Dodaj posiekany koperek i szczypior. Dopraw solą i pieprzem. Możesz użyć też innych ulubionych przypraw. Ja nie wyobrażam sobie placków ziemniaczanych bez chilli czy ziół suszonych. Całość dokładnie wymieszaj. 
  4. Nakładaj po łyżce masy na rozgrzany tłuszcz i delikatnie dociskaj je łyżką, by były płaskie. Dzięki temu lepiej się usmażą. Placki smaż z obu stron do zarumienienia. Wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiarem tłuszczu. 
  5. Tak przygotowane placki ziemniaczane będą świetnie smakować z gulaszem lub ze śmietaną. Smacznego!  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.