• Link został skopiowany

Bułkę w mielonych zamieniłam na coś innego. Kotlety są tak soczyste, że aż tryskają

Kotlety mielone to klasyk nad klasykami i choć w poszczególnych przepisach mogą być jakieś drobne różnice, to jednak zwykle schemat postępowania jest taki sam. Ja postanowiłam go przełamać i na dobre wyrzuciłam z mojego przepisu zwykłą kajzerkę. Zamiast niej dodaję składnik, który wiele osób może zdziwić.
kotlety mielone
FotoDuets / Getty Images/istock.com

Kotlety mielone to proste danie, które raczej powinno udać się każdemu. Czasem jednak zdarza się, że nie wychodzą tak soczyste, jak byśmy chcieli. Warto wtedy dowiedzieć się, co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste i mięciutkie. Oczywiście ważne są proporcje jajek do ilości mięsa, ale też pewne spoiwo, którym najczęściej jest czerstwa bułka namoczona w mleku lub bulionie. Jednak ja nie używam bułki - zastępuję ją chałką. Chałka jest delikatniejsza od zwykłej kajzerki i pasuje idealnie do mielonych kotletów. Nie martw się jednak, że kotlety mielone wyjdą przez to słodkie - przeciwnie, chałka wydobędzie mięsny smak z potrawy. 

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Jak zrobić kotlety mielone, żeby były soczyste?

Składniki:

  • około 500 g mięsa (świetnie sprawdzi się łopatka wieprzowa, może być także karkówka lub szynka z odrobiną tłustego mięsa - boczku lub podgardla),
  • 3 kromki chałki drożdżowej plus mleko do jej namoczenia,
  • 1 jajko,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta majeranku,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • tłuszcz do smażenia.

Kotlety mielone z chałką - sposób wykonania:

  1. Zacznij od zmielenia mięsa na grubych oczkach maszynki. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na maśle, aż się ładnie zarumieni.
  2. Chałkę drożdżową pokrój na kromki i namocz ją w mleku, aż zmięknie. Najlepiej sprawdzi się lekko czerstwa chałka.
  3. Mięso mielone włóż do miski. Dodaj bułkę odciśniętą z mleka, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wbij jajko. Na tym etapie dodaj także przyprawy.
  4. Zacznij wyrabiać mięso, a kiedy zacznie się kleić, możesz dodać trochę wody gazowanej - to dodatkowo spulchni masę na kotlety. Jeśli uważasz, że masa mięsna jest zbyt rzadka - dodaj dwie łyżki bułki tartej.
  5. Pod koniec wyrabiania mięsa energicznie je poklep, by wprowadzić do masy trochę powietrza - dzięki temu kotlety będą puszyste i soczyste.
  6. Kotlety formuj w owalny kształt zwilżonymi dłońmi, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni na niewielkim ogniu, aż zrobią się rumiane z obu stron. Do smażenia polecamy użyć dobrej jakości smalcu, takie kotlety smakują najlepiej.
  7. Gotowe kotlety podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków - świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną podaną z buraczkami lub kiszonymi ogórkami.

Wskazówka: Do kotletów mielonych możesz dodać pieczarki starte na tarce i podsmażone na maśle lub startą cukinię. To nie tylko poprawi ich smak, lecz także sprawi, że będą jeszcze bardziej soczyste. Polecam również dodać do masy jedną małą ostrą papryczkę i natkę pietruszki - taki obiad to bajka. 

Więcej o: