Wszyscy do mielonych dodają bułkę, ja stawiam na coś innego. Są soczyste jak nigdy

Jak zrobić kotlety mielone? Tego chyba nie musimy wyjaśniać. Ale jeśli chcecie zrobić naprawdę pyszne i soczyste kotlety mielone, warto zapamiętać ten przepis. Do kotletów mielonych prawie wszyscy dodają namoczoną bułkę. Ja stawiam na co innego, a kotlety wychodzą soczyste i delikatne. Na pewno większość z was by na to nie wpadła.

Przepis na kotlety mielone jest doskonale wszystkim znany i to danie, które można dowolnie modyfikować. Można dowolnie żonglować dodatkami i rodzajami mięsa, ale warto wiedzieć, co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste i mięciutkie. Oczywiście ważne są proporcje jajek do ilości mięsa, ale też pewne spoiwo, którym najczęściej jest czerstwa bułka namoczona w mleku lub bulionie. Ja nie używam bułki - zastępuję ją chałką. Chałka jest delikatniejsza od zwykłej kajzerki i pasuje idealnie do mielonych kotletów. Nie martw się jednak, że kotlety mielone wyjdą przez to słodkie - przeciwnie, chałka wydobędzie mięsny smak z potrawy. 

Zobacz wideo

Jak zrobić kotlety mielone, żeby były soczyste?

Składniki:

  • około 500 g mięsa (świetnie sprawdzi się łopatka wieprzowa, może być także karkówka lub szynka z odrobiną tłustego mięsa - boczku lub podgardla),
  • 3 kromki chałki drożdżowej plus mleko do jej namoczenia,
  • 1 jajko,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bułka tarta,
  • przyprawy (sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta słodkiej papryki),
  • tłuszcz do smażenia.

Kotlety mielone z chałką - sposób wykonania:

  1. Zacznij od zmielenia mięsa na grubych oczkach maszynki. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na maśle, aż się ładnie zrumieni.
  2. Chałkę drożdżową pokrój na kromki i namocz ją w mleku, aż zmięknie. Najlepiej sprawdzi się lekko czerstwa chałka.
  3. Mięso mielone włóż do miski. Dodaj bułkę odciśniętą z mleka, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wbij jajko. Na tym etapie dodaj także przyprawy.
  4. Zacznij wyrabiać mięso, a kiedy zacznie się kleić, możesz dodać trochę wody gazowanej - to dodatkowo spulchni masę na kotlety. Jeśli uważasz, że masa mięsna jest zbyt rzadka - dodaj dwie łyżki bułki tartej.
  5. Pod koniec wyrabiania mięsa energicznie je poklep, by wprowadzić do masy trochę powietrza - dzięki temu kotlety będą puszyste i soczyste.
  6. Kotlety formuj w owalny kształt zwilżonymi dłońmi, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni na niewielkim ogniu, aż zrobią się rumiane z obu stron. Do smażenia polecamy użyć dobrej jakości smalcu, takie kotlety smakują najlepiej.
  7. Gotowe kotlety podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków - świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną w towarzystwie buraczków albo kiszonych ogórków.

Wskazówka: Do kotletów mielonych możesz dodać pieczarki starte na tarce i podsmażone na maśle lub startą cukinię. To nie tylko poprawi ich smak, lecz także sprawi, że będą jeszcze bardziej soczyste. Polecam również dodać do masy jedną małą ostrą papryczkę i natkę pietruszki - taki obiad to bajka. 

Co wolisz:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.