Przepis na kotlety mielone jest doskonale wszystkim znany i to danie, które można dowolnie modyfikować. Można dowolnie żonglować dodatkami i rodzajami mięsa, ale warto wiedzieć, co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste i mięciutkie. Oczywiście ważne są proporcje jajek do ilości mięsa, ale też pewne spoiwo, którym najczęściej jest czerstwa bułka namoczona w mleku lub bulionie. Ja nie używam bułki - zastępuję ją chałką. Chałka jest delikatniejsza od zwykłej kajzerki i pasuje idealnie do mielonych kotletów. Nie martw się jednak, że kotlety mielone wyjdą przez to słodkie - przeciwnie, chałka wydobędzie mięsny smak z potrawy.
Jak zrobić kotlety mielone, żeby były soczyste?
Składniki:
- około 500 g mięsa (świetnie sprawdzi się łopatka wieprzowa, może być także karkówka lub szynka z odrobiną tłustego mięsa - boczku lub podgardla),
- 3 kromki chałki drożdżowej plus mleko do jej namoczenia,
- 1 jajko,
- pół cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- bułka tarta,
- przyprawy (sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta słodkiej papryki),
- tłuszcz do smażenia.
Kotlety mielone z chałką - sposób wykonania:
- Zacznij od zmielenia mięsa na grubych oczkach maszynki. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na maśle, aż się ładnie zrumieni.
- Chałkę drożdżową pokrój na kromki i namocz ją w mleku, aż zmięknie. Najlepiej sprawdzi się lekko czerstwa chałka.
- Mięso mielone włóż do miski. Dodaj bułkę odciśniętą z mleka, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wbij jajko. Na tym etapie dodaj także przyprawy.
- Zacznij wyrabiać mięso, a kiedy zacznie się kleić, możesz dodać trochę wody gazowanej - to dodatkowo spulchni masę na kotlety. Jeśli uważasz, że masa mięsna jest zbyt rzadka - dodaj dwie łyżki bułki tartej.
- Pod koniec wyrabiania mięsa energicznie je poklep, by wprowadzić do masy trochę powietrza - dzięki temu kotlety będą puszyste i soczyste.
- Kotlety formuj w owalny kształt zwilżonymi dłońmi, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni na niewielkim ogniu, aż zrobią się rumiane z obu stron. Do smażenia polecamy użyć dobrej jakości smalcu, takie kotlety smakują najlepiej.
- Gotowe kotlety podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków - świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną w towarzystwie buraczków albo kiszonych ogórków.
Wskazówka: Do kotletów mielonych możesz dodać pieczarki starte na tarce i podsmażone na maśle lub startą cukinię. To nie tylko poprawi ich smak, lecz także sprawi, że będą jeszcze bardziej soczyste. Polecam również dodać do masy jedną małą ostrą papryczkę i natkę pietruszki - taki obiad to bajka.