Jarzynowa i gyros chciałyby tak smakować. Jedna puszka dodaje sałatce dodatkowego smaku

Polska kuchnia jest bardzo ciekawa, lecz pomimo wszystko i tak lubimy z nią z nią eksperymentować. Niektóre klasyczne przepisy z pewnością już dawno nam się znudziły, ale nie mamy odwagi, by zrobić coś innego. Ten przepis przekona cię, aby jednak zasmakować nowych smaków, ponieważ i one są pyszne i ciekawe.

Jeśli niedługo organizujesz jakąś imprezę, to ten przepis jest idealny. Można go zrobić na rodzinne grillowanie, a także na różnego rodzaju święta. Ostatnio zrobiłam go dla moich bliskich i każdy powiedział, że taka wersja jest naprawdę smaczna. Nikt nie poczuł się rozczarowany, a to dzięki odpowiedniej mieszance składników.

Zobacz wideo Zdrowa i pełna witamin sałatka do ręki [HAPS FIT]

Zapewne jesteście ciekawi co to za tajemnicza sałatka. Zbudowana jest z mieszanki warzyw, sosów i przypraw. Jednak główną rolę pełni tu tuńczyk, który zalany jest w oleju. Połączony z ugotowanym ryżem, kiszonymi ogórkami, a także innymi składnikami tworzy niezapomniany smak, o którym będziesz mówić przez najbliższe dni. 

Przepis na sałatkę z tuńczyka

Składniki

  • 200 g ryżu,
  • duży ogórek zielony,
  • czerwona papryka,
  • puszka kukurydzy,
  • 4 ogórki kiszone,
  • puszka tuńczyka w oleju,
  • pęczek pietruszki zielonej,
  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Jajka umieść w rondelku, zalej wodą i gotuj na twardo przez około 10 minut.  Po tym czasie oba składniki odstaw do wystudzenia, jajka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Świeżego ogórka i ogórki kiszone pokrój w większą kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsuń z zalewy.  Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  3. W miseczce wymieszaj majonez i musztardę z jogurtem naturalnym. Sos dopraw solą i pieprzem.
  4. Wszystkie składniki umieść w większej misce, polej je sosem i dokładnie wymieszaj.
  5. Przygotowaną sałatkę umieść w lodówce na około godzinę, aby smaki mogły się przegryźć.
  6. Przed podaniem udekoruj wierzch listkami pietruszki. Smacznego!
Jaka sałatka jest najlepsza?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.