-
Haps
-
Jak przygotować
- Jarzynowa i gyros chciałyby tak smakować. Jedna puszka dodaje sałatce dodatkowego smaku
Jarzynowa i gyros chciałyby tak smakować. Jedna puszka dodaje sałatce dodatkowego smaku
Polska kuchnia jest bardzo ciekawa, lecz pomimo wszystko i tak lubimy z nią z nią eksperymentować. Niektóre klasyczne przepisy z pewnością już dawno nam się znudziły, ale nie mamy odwagi, by zrobić coś innego. Ten przepis przekona cię, aby jednak zasmakować nowych smaków, ponieważ i one są pyszne i ciekawe.
Jeśli niedługo organizujesz jakąś imprezę, to ten przepis jest idealny. Można go zrobić na rodzinne grillowanie, a także na różnego rodzaju święta. Ostatnio zrobiłam go dla moich bliskich i każdy powiedział, że taka wersja jest naprawdę smaczna. Nikt nie poczuł się rozczarowany, a to dzięki odpowiedniej mieszance składników.
Zobacz wideo Zdrowa i pełna witamin sałatka do ręki [HAPS FIT]
Zapewne jesteście ciekawi co to za tajemnicza sałatka. Zbudowana jest z mieszanki warzyw, sosów i przypraw. Jednak główną rolę pełni tu tuńczyk, który zalany jest w oleju. Połączony z ugotowanym ryżem, kiszonymi ogórkami, a także innymi składnikami tworzy niezapomniany smak, o którym będziesz mówić przez najbliższe dni.
Przepis na sałatkę z tuńczyka
Składniki
- 200 g ryżu,
- duży ogórek zielony,
- czerwona papryka,
- puszka kukurydzy,
- 4 ogórki kiszone,
- puszka tuńczyka w oleju,
- pęczek pietruszki zielonej,
- 3 łyżki majonezu,
- łyżeczka musztardy,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- 4 jajka,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka umieść w rondelku, zalej wodą i gotuj na twardo przez około 10 minut. Po tym czasie oba składniki odstaw do wystudzenia, jajka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Świeżego ogórka i ogórki kiszone pokrój w większą kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsuń z zalewy. Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
- W miseczce wymieszaj majonez i musztardę z jogurtem naturalnym. Sos dopraw solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki umieść w większej misce, polej je sosem i dokładnie wymieszaj.
- Przygotowaną sałatkę umieść w lodówce na około godzinę, aby smaki mogły się przegryźć.
- Przed podaniem udekoruj wierzch listkami pietruszki. Smacznego!