Jem ją zawsze, gdy temperatura przekracza 23 stopnie. Znajomi błagają mnie o przepis

Lato zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto wzbogacić swoją listę ulubionych przepisów o to danie. Jest banalnie proste w wykonaniu, a do tego ochładza w największe upały. Robią je za każdym razem, gdy tylko słońce wychodzi zza chmur. Ten przepis nigdy mnie nie zawiódł, a smak zawsze zadowala moje kubki smakowe.

Gdy za oknem robi się już coraz przyjemniej, a każdego dnia budzą nas promienie słońca, warto zainteresować się potrawami, które możemy wtedy zjeść. Nie każdy ma wtedy ochotę na gorące posiłki, dlatego warto zrobić coś innego. Osobiście robię wtedy chłodnik litewski i to on sprawdza mi się co roku. 

Zobacz wideo

Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń i zawsze byłam zadowolona z jego smaku. Do wszystkich wymienionych składników dodaję sok z cytryny lub ocet. Dodatkowo wzbogacam całość w świeże ogórki, a czasem wrzucam je w wersji kiszonej. 

Przepis na chłodnik litewski

Składniki

  • pół litra rosołu lub bulionu,
  • pęczek botwiny,
  • 500 ml kefiru,
  • 350 ml śmietany 18%,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • 4 jajka,
  • 2 świeże ogórki,
  • 3 ząbki czosnki,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się warzywami. Botwinkę dokładnie umyj i obierz. Korzenie drobno pokrój, liście posiekaj na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka przelej bulion i zagotuj go na średnim ogniu. Gdy będzie odpowiednio ciepły, dodaj korzenie i gotuj przez około 15 minut, w tym czasie buraki zmiękną. Po 10 minutach gotowania wrzuć liście botwinki. Zamieszaj, a po upływie czasu zdejmij wywar z ognia i pozostaw do wystudzenia.
  3. Do ostudzonego wywaru wlej kefir i całość dokładnie wymieszaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj go do całości, wlej również śmietanę.
  4. Koperek i szczypiorek przemyj, osusz i drobno posiekaj. Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Składniki wrzuć do zupy i zamieszaj.
  5. Jajka umieść w rondelku, zalej wodą i gotuj przez około 10 minut. Następnie obierz i pokrój w ćwiartki, również wrzuć do wywaru.
  6. Na koniec dopraw wszystko solą, pieprzem. Dla lepszego smaku dolej również sok z cytryny lub ocet. Zupę podawaj mocno schłodzoną.
Jaki chłodnik najchętniej zrobisz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.