Ciasto Marcinek uwielbia całe Podlasie. Jest słodziutkie, a najlepszy jest krem

Ciasto Marcinek to słodki wypiek, który jest bardzo popularny na Podlasiu. Przepis na ciasto Marcinek jest wprawdzie czasochłonny, ale bardzo łatwy. Krem jest tak pyszny, że można dać się za niego pokroić, a to wszystko z łatwych składników.

Ciasto Marcinek to warstwowy deser przełożony przepysznym śmietanowym kremem, który jest najlepszym kremem, jaki w życiu jedliście. To ciasto jest idealne na każdą okazję, świetnie zastąpi także torty na różnych uroczystościach. Zatem jak zrobić ciasto Marcinek? Najlepiej jak najszybciej - takie łakocie nie mogą czekać. 

Zobacz wideo

Ciasto Marcinek - mnóstwo warstw i jeszcze więcej smaku

Składniki na blaty:

  • 125 g masła,
  • 125 g kwaśnej śmietany,
  • 90 g drobnego cukru,
  • 400 g maki tortowej,
  • 1 całe jajko i 1 żółtko,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • płaska łyżeczka sody,
  • szczypta soli.

Krem śmietankowy:

  • 1200 ml śmietanki kremówki (powinna być dobrze schłodzona),
  • ok. 400 g kwaśnej śmietany 18 proc. (także powinna być schłodzona),
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 szklanka cukru pudru (możesz dodać mniej, jeśli nie chcesz, by twój krem był za słodki),
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • dodatkowo do dekoracji: pokruszone biszkopty, herbatniki lub ciasteczka.

Jak zrobić ciasto Marcinek? Sposób wykonania:

  1. Śmietanę wlej do rondelka i dodaj sodę. Wymieszaj i pozostaw na chwilę, aż soda "spulchni" śmietanę. Powinna znacznie zwiększyć swoją objętość.
  2. Do miski włóż masło, cukier waniliowy i cukier do wypieków i utrzyj całość na jasną i puszystą masę. Następnie wbij jajko i dodaj żółtko, cały czas miksując. Dodaj śmietanę z sodą oraz mąkę, a na koniec sól. Ciasto najpierw wyrób mikserem, następnie zagnieć ręcznie.
  3. Kulę ciasta podziel na 13-15 równych części i każdą z nich cienko rozwałkuj. Przygotuj tortownicę (potrzebny będzie jedynie spód) i wyłóż dno papierem. Na spodzie ułóż rozwałkowane kawałki ciasta i dociągnij je do krawędzi tak, by były idealnie okrągłe. Każdy kawałek nakłuj widelcem. Każdy z blatów piecz przez ok. 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  4. Kiedy blaty się pieką, przygotuj aksamitny krem śmietankowy. Po prostu obie śmietany umieść w misce, dodaj cukier waniliowy i cukier puder i wbij całość na gładki krem.
  5. Kiedy wszystkie blaty już się upiekły i ostygły, zacznij składanie ciasta. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i połóż pierwszy blat. Następnie cienko rozsmaruj na nim krem. Czynność powtarzaj, aż skończą się blaty, a ostatnią warstwą będzie krem - postaraj się, by zostało trochę kremu do dekoracji. Ciasto włóż do lodówki na 2 godziny, by blaty przyjęły trochę wilgoci.
  6. Ciasto wyjmij z lodówki i ostrożnie zdejmij obręcz tortownicy. Następnie wyrównaj nierówne krawędzie blatów i całość posmaruj resztką kremu. Udekoruj pokruszonymi herbatnikami lub ciasteczkami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.