Boczniaki to grzyby, które z łatwością można spotkać już w każdym sklepie, a jesienią i zimą także w parkach i lasach. Można je także uprawiać w domu, pod warunkiem że umieścisz balot boczniaka w odpowiednio chłodnym i wilgotnym pomieszczeniu. To kopalnia składników odżywczych, a sposobów na to, jak je przygotować, jest wiele.
Boczniaki już od dawna są prawdziwym hitem kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ale coraz częściej goszczą też na stołach u miłośników dań mięsnych. Nic dziwnego, te niepozorne grzyby są wprost idealne jako składnik wielu potraw, od wegańskich flaczków przez gulasze po boczniaki w panierce z aromatycznym sosem. Boczniakowe "skrzydełka" są daniem świetnie sprawdzającym się nie tylko na obiad, lecz także na domówkach, grillach czy spotkaniach ze znajomymi.
W smażeniu boczniaków również tych w panierce kluczowy jest czas. Grzyby powinno się wrzucać na mocno rozgrzaną patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na średnim ogniu przez ok. 6 minut (po ok. 3 minuty z każdej strony), starając się przy tym nie ruszać ich w trakcie. Dzięki temu będą z zewnątrz chrupiące i soczyste w środku.
Boczniaki panierowane. Potrzebne składniki:
Boczniaki porządnie umyj pod bieżącą wodą i rozłóż na ręczniku. Osusz, uważając, by nie zniszczyć delikatnych kapeluszy. Większe boczniaki przekrój na mniejsze części, tak by wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości. W jednej misce roztrzep jajko. Dodaj szczyptę soli i odrobinę pieprzu. W drugiej misce lub na talerzu wysyp bułkę tartą. Wymieszaj ją z ulubionymi przyprawami, np. papryką słodką, ziołami prowansalskimi lub mieszanką do kurczaka. Na trzecim talerzu umieść mąkę.
Na patelni rozgrzej olej (2-3 łyżki, tak, by przykrył całe dno naczynia). Zabierz się za panierowanie osuszonych boczniaków. Najpierw obtocz je w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju po ok. 3 minuty z każdej strony, a na koniec rozłóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosem czosnkowym, koperkowym lub innym ulubionym. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.