Obtocz w jajku i bułce zamiast kurczaka. Nie doliczysz do trzech, jak znikną z talerza

Boczniaki w panierce to nie tylko świetna obiadowa alternatywa dla klasycznych skrzydełek, lecz także pomysł na przekąskę. Ich przygotowanie jest bardzo proste, choć warto uważać na kilka szczegółów. Dzięki temu boczniaki panierowane wyjdą idealnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.

Boczniaki to grzyby, które z łatwością można spotkać już w każdym sklepie, a jesienią i zimą także w parkach i lasach. Można je także uprawiać w domu, pod warunkiem że umieścisz balot boczniaka w odpowiednio chłodnym i wilgotnym pomieszczeniu. To kopalnia składników odżywczych, a sposobów na to, jak je przygotować, jest wiele.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Jak zrobić boczniaki na obiad? Spróbuj przygotować je w panierce

Boczniaki już od dawna są prawdziwym hitem kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ale coraz częściej goszczą też na stołach u miłośników dań mięsnych. Nic dziwnego, te niepozorne grzyby są wprost idealne jako składnik wielu potraw, od wegańskich flaczków przez gulasze po boczniaki w panierce z aromatycznym sosem. Boczniakowe "skrzydełka" są daniem świetnie sprawdzającym się nie tylko na obiad, lecz także na domówkach, grillach czy spotkaniach ze znajomymi.

Przepis na boczniaki panierowane. Jak długo smażyć boczniaki w panierce, żeby nie były twarde?

W smażeniu boczniaków również tych w panierce kluczowy jest czas. Grzyby powinno się wrzucać na mocno rozgrzaną patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na średnim ogniu przez ok. 6 minut (po ok. 3 minuty z każdej strony), starając się przy tym nie ruszać ich w trakcie. Dzięki temu będą z zewnątrz chrupiące i soczyste w środku.

Panierowane boczniaki
Panierowane boczniaki sandra.zivkovic /Shutterstock

Boczniaki panierowane. Potrzebne składniki:

  • tacka boczniaków (ok. 250-300 g),
  • 1 duże jajko,
  • mąka i bułka tarta - do panierowania,
  • sól i pieprz oraz ulubione przyprawy - do smaku,
  • olej do smażenia.

Boczniaki porządnie umyj pod bieżącą wodą i rozłóż na ręczniku. Osusz, uważając, by nie zniszczyć delikatnych kapeluszy. Większe boczniaki przekrój na mniejsze części, tak by wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości. W jednej misce roztrzep jajko. Dodaj szczyptę soli i odrobinę pieprzu. W drugiej misce lub na talerzu wysyp bułkę tartą. Wymieszaj ją z ulubionymi przyprawami, np. papryką słodką, ziołami prowansalskimi lub mieszanką do kurczaka. Na trzecim talerzu umieść mąkę.

Na patelni rozgrzej olej (2-3 łyżki, tak, by przykrył całe dno naczynia). Zabierz się za panierowanie osuszonych boczniaków. Najpierw obtocz je w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju po ok. 3 minuty z każdej strony, a na koniec rozłóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosem czosnkowym, koperkowym lub innym ulubionym. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: