Jajecznica z bekonem może się schować. Jak nie zjem od razu, zostawiam na później. Smakują nieziemsko

Jajecznica z bekonem już się przejadła? Od niedawna na naszym stole lądują jajeczne muffiny. Cała rodzina najada się do syta i nigdy nic nie zostaje. Na szczęście robi się je szybko, prosto i tanio, więc goszczą u nas też jako przekąska na wyjścia.

Jeżeli w twoim domu przejadła się już jajecznica, a brakuje ci pomysłu na bardziej kreatywne dania, mamy dla ciebie propozycję. Te muffiny są nie tylko zdrowe i tanie, ale dzięki nietuzinkowemu wyglądowi zachęcą dzieci do spróbowania i zakochania się w ich smaku.

Zobacz wideo Muffinki bananowo-owsiane. Dzieci ją pokochają

Tradycyjne muffinki dla dzieci to przeszłość. Wytrawna wersja jajeczna je zaskoczy

Jeżeli potrzebujesz sprawdzonego pomysłu na to co przygotować na śniadanie do pracy lub dla dzieci do szkoły to ten przepis jest idealny dla ciebie. Podczas doboru składników ogranicza cię tylko wyobraźnia, ponieważ możesz modyfikować przepis i zawsze dorzucić coś nowego, na co masz ochotę. Do przygotowania podstawowej wersji potrzebne będą: 4 jajka, masło do wysmarowania formy, 50 ml mleka, przyprawy takie jak pieprz i sól, a także kilka plasterków szynki pokrojonej w kostkę. Ponadto 60 g startego żółtego sera, kawałek drobno pokrojonej papryki i natka pietruszki.

Jak przygotować świąteczne jajka, które przejdą do historii? Oto 3 oryginalne przepisy na Wielkanoc. Zdjęcie ilustracyjne
Jak przygotować świąteczne jajka, które przejdą do historii? Oto 3 oryginalne przepisy na Wielkanoc. Zdjęcie ilustracyjne istock

Przepis na muffiny jajeczne z szynką i serem jest banalnie prosty. Zrobisz je w 5 minut

Przygotowanie tego wyjątkowego śniadania zaczynamy od wysmarowania naszej formy na muffiny dokładnie masłem. Następnie wybijamy jajka do miski, dodajemy mleko i przyprawy, a także natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Później do formy wkładamy przygotowane składniki, takie jak szynka i papryka.

Całość zalewamy przygotowaną wcześniej masą jajeczną i wszystko posypujemy obfitą porcją tartego sera. Na koniec umieszczamy muffiny w piekarniku na 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie będą gotowe. Możemy jeść je zarówno na ciepło jak i na zimno. Znakomicie współgrają smakiem z wszelkimi sosami, dipami czy warzywami podawanymi na surowo. Smacznego. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: