Masz dość tradycyjnej mizerii? Nic dziwnego. W końcu ile można jeść to samo. Spróbuj tej, jest obłędna

Mizeria to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Doskonale komponuje się z kotletami czy sosami z mięsem. Jest obłędnie chrupiąca, świeża i po prostu pyszna. Ale to nie znaczy, że nie może się znudzić. Postanowiłam trochę poeksperymentować i stworzyłam arcydzieło!

Klasyczna mizeria jest pyszna, ale nie oszukujmy się - ile można jeść wciąż to samo i to samo? Warto czasem zaskoczyć swoją rodzinę i gości i podać coś nowego. Mizeria w nowej odsłonie z pewnością przypadnie im do gustu.  

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Mizeria w nowej odsłonie. Dodatki z pewnością zaskoczą każdego 

Smaku domowej mizerii nie da się zastąpić? Mylisz się. Zdecydowanie warto poeksperymentować w kuchni, by móc cieszyć się czymś wyjątkowym. I dla mnie właśnie tym jest ta mizeria. Całkowicie zrezygnowałam ze śmietany i jogurtu naturalnego, zastępując je innymi składnikami. Oto, czego potrzebujesz do przygotowania mizerii z czarnuszką

Składniki: 

  • 1 duży ogórek
  • 2 łyżki posiekanego koperku, 
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • szczypta soli, 
  • szczypta pieprzu, 
  • pół cebuli (opcjonalnie), 
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki. 

Sałatka ze świeżych ogórków - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sałatka ze świeżych ogórków w ostatnim czasie jest hitem w moim domu. Sama zajadam się nią w najlepsze. Jest świeża, a do tego po prostu pyszna. Do jej przygotowania używam oliwy z cytryną, by jeszcze bardziej podkręcić jej smak. Doskonale sprawdzi się jednak każda inna dobrej jakości oliwa, a nawet olej rzepakowy.  

Sposób przygotowania: 

  1. Umyj i obierz ogórka. 
  2. Pokrój go w cienkie plasterki, posól i odstaw na 10 min, aby puścił sok. 
  3. Posiekaj drobno koperek. Obierz cebulę i połowę pokrój w drobną kostkę. 
  4. Połącz czosnek z oliwą, dodaj sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj. 
  5. Z ogórków odciśnij wodę, polej całość sosem i posyp koperkiem oraz dodaj cebulę. 
  6. Wymieszaj surówkę i na koniec posyp całość czarnuszką. 
  7. Podawaj od razu. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.