Boże Ciało to dzień wolny od pracy, dlatego z tej okazji można przyrządzić wyjątkowy obiad. Ja co roku stawiam na jeden i ten sam przepis, który nigdy mnie nie zawiódł. To pyszne kotlety, które podaję z młodymi ziemniaczkami i mizerią. Takiej eksplozji smaków na pewno się nie spodziewasz.
TATIANA VORONA/SHUTTERSTOCK.COM
REKLAMA
REKLAMA
Każde święto jest odpowiednie, abyśmy postarali się w wykonaniu obiadu. W takim dniu warto przyrządzić coś niekonwencjonalnego, coś, czego zazwyczaj nie serwujemy. Moja rodzina zawsze czeka na ten dzień, ponieważ robię smaczne kotlety z soczewicy. To właśnie one robią furorę za każdym razem i każdy prosi o podwójną dokładkę.
REKLAMA
Zobacz wideo Kotlety z fasoli, czyli gotowanie vege nie jest trudne
Kotlety z soczewicy robi się naprawdę szybko, a ich smak jest wyjątkowy. W ich skład wchodzą również inne warzywa, na przykład marchew lub czosnek, a także kuskus, który nadaje całości odpowiedniej konsystencji. Wykorzystuje również różne przyprawy, na przykład ostre curry lub chili w płatkach. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią te kotlety są wyśmienite.
Przepis na kotlety z soczewicy
Składniki
200 g czerwonej soczewicy,
90 g kuskusu,
2 szalotki,
3 marchewki,
2 ząbki czosnku,
garść świeżej pietruszki,
bułka tarta,
łyżeczka ostrego curry w proszku,
szczypta chili w płatkach,
pół litra wody,
3 łyżki oleju,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj i przełóż do miseczki.
Szalotki obierz i pokrój na ćwiartki. Marchewki oczyść, obierz i pokrój na średniej wielkości kawałki. Czosnek obierz i razem z kawałkami szalotki i marchwi wrzuć do pojemnika miksującego. Rozdrobnij na mniejsze części.
Tak przygotowane warzywa przenieś do garnka. Dodaj kuskus, soczewicę i 500 ml zimnej wody. Całość gotuj pod przykryciem przez następne 15 minut. Następnie odstaw do przestudzenia.
W tym czasie od miseczki wsyp 4 łyżki bułki tartej, sól, curry, pieprz i płatki chili. Dodaj także posiekaną pietruszkę i zamieszaj.
Z masy, która powstała z soczewicy i kuskusa uformuj kotlety o kształcie mielonych. Każdego kotleta obtocz w mieszance bułki tartej i przypraw.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim zgrabne kotlety. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki połóż na ręczniku kuchennym. Podawaj z ulubionymi dodatkami.