W Boże Ciało zawsze robię ten obiad. Ich zapach rozchodzi się po domu i ślinka sama cieknie

Boże Ciało to dzień wolny od pracy, dlatego z tej okazji można przyrządzić wyjątkowy obiad. Ja co roku stawiam na jeden i ten sam przepis, który nigdy mnie nie zawiódł. To pyszne kotlety, które podaję z młodymi ziemniaczkami i mizerią. Takiej eksplozji smaków na pewno się nie spodziewasz.

Każde święto jest odpowiednie, abyśmy postarali się w wykonaniu obiadu. W takim dniu warto przyrządzić coś niekonwencjonalnego, coś, czego zazwyczaj nie serwujemy. Moja rodzina zawsze czeka na ten dzień, ponieważ robię smaczne kotlety z soczewicy. To właśnie one robią furorę za każdym razem i każdy prosi o podwójną dokładkę.

Zobacz wideo Kotlety z fasoli, czyli gotowanie vege nie jest trudne

Kotlety z soczewicy robi się naprawdę szybko, a ich smak jest wyjątkowy. W ich skład wchodzą również inne warzywa, na przykład marchew lub czosnek, a także kuskus, który nadaje całości odpowiedniej konsystencji. Wykorzystuje również różne przyprawy, na przykład ostre curry lub chili w płatkach. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią te kotlety są wyśmienite. 

Przepis na kotlety z soczewicy

Składniki

  • 200 g czerwonej soczewicy,
  • 90 g kuskusu,
  • 2 szalotki,
  • 3 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść świeżej pietruszki,
  • bułka tarta,
  • łyżeczka ostrego curry w proszku,
  • szczypta chili w płatkach,
  • pół litra wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj i przełóż do miseczki.
  2. Szalotki obierz i pokrój na ćwiartki. Marchewki oczyść, obierz i pokrój na średniej wielkości kawałki. Czosnek obierz i razem z kawałkami szalotki i marchwi wrzuć do pojemnika miksującego. Rozdrobnij na mniejsze części. 
  3. Tak przygotowane warzywa przenieś do garnka. Dodaj kuskus, soczewicę i 500 ml zimnej wody. Całość gotuj pod przykryciem przez następne 15 minut. Następnie odstaw do przestudzenia.
  4. W tym czasie od miseczki wsyp 4 łyżki bułki tartej, sól, curry, pieprz i płatki chili. Dodaj także posiekaną pietruszkę i zamieszaj.
  5. Z masy, która powstała z soczewicy i kuskusa uformuj kotlety o kształcie mielonych. Każdego kotleta obtocz w mieszance bułki tartej i przypraw.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim zgrabne kotlety. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki połóż na ręczniku kuchennym. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.