• Link został skopiowany

Tzatziki - grecki klasyk idealny do grilla i pieczywa. Błąd z ogórkami sprawi, że wyjdzie ci paćka

Tzatziki to coś, co kojarzy się z grecką kuchnią niemal jak sałatka grecka lub dolmades. Polacy traktują sos tzatziki jak coś w rodzaju mizerii i jeśli zabierają się za ten przepis - zwykle im wychodzi średnio. Mnie też wychodziło to średnio, dopóki nie poleciałam na Rodos. Tam dowiedziałam się, że popełniałam istotny błąd z ogórkami.
Tzatziki powinny być gęste i kremowe
GOR Photo /Shuttestrock

Jak zrobić tzatziki, żeby smakowały zupełnie jak w kameralnej knajpce prowadzonej przez starszych rodyjczyków? Ja doskonale już to wiem, jednak zanim odwiedziłam grecką wyspę Rodos, moje tzatziki przypominały lichą, rzadką mizerię, niż gęsty, aromatyczny dip idealny do pieczywa i mięs z grilla. Okazuje się, że popełniałam konkretny błąd - po prostu ścierałam całe ogórki na tarce, a tak nie powinno być.

Zobacz wideo

Jak zrobić taztziki? Popełniałam istotny błąd

Żeby tzatziki smakowały jak w Grecji, przed starciem ogórków należy je przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć środek z pestkami. Następnie zetrzeć górki i odcisnąć je ręcznikiem papierowym. Dzięki temu sos tzatziki będzie aksamitny, gęsty, pełen smaku i nie stanie się nagle rozwodniony i za rzadki. 

Tzatziki - przepis idealny do grilla i nie tylko

Składniki:

  • 3-5 ogórków gruntowych, w zależności od wielkości,
  • 400 g jogurtu greckiego (należy wybrać gęsty),
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • sól, pieprz do smaku, 
  • oliwa z oliwek (2-3 łyżki),
  • 1 łyżka octu z białego wina (opcjonalnie),
  • oliwka Kalamata do dekoracji.

Grecki sos tzatziki - sposób wykonania:

  1. Ogórki umyj i odkrój końcówki. Następnie przekrój je wzdłuż na pół i wydrąż pestki ze środka. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Lekko je osól i wymieszaj, a kiedy puszczą wodę, odlej ją.
  2. Nadmiar płynu odsącz, lekko dociskając ogórki ręcznikiem papierowym - muszą być dokładnie osuszone, dzięki temu dip zachowa kremową konsystencję.
  3. Do odsączonych ogórków dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Dodaj także sok z cytryny i ocet. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
  4. Na wierzch dodaj odrobinę oliwy z oliwek i udekoruj dużą oliwką. Podawaj jako przystawkę z pieczywem lub jako dodatek do mięs z grilla.
Więcej o: