Zrobiłam pyszną zupę z ogórków małosolnych. Jeden składnik cię zszokuje [PRZEPIS, ZDJĘCIA]

Wiosenne i letnie miesiące to ukochany czas dla wielbicieli ogórków małosolnych, do których niewątpliwie się zaliczam. Ogórki małosolne wszystkim smakują jako dodatek do obiadu, składnik surówek lub kanapek. Ja postanowiłam pójść o krok dalej i zrobić z małosolnych coś, czego moi bliscy jeszcze nie znają. Wzięłam ulubione składniki (w tym jeden nieoczywisty) i zrobiłam najlepszą wiosenną zupę.

Wiosna to bez wątpienia pora roku, która nas wszystkich zachwyca. Zachwyca nas przyroda, rośliny, które bujnie kwitną, zapachy drzew owocowych i kwiatów oraz smaki, których nie możemy zaznać zimą lub jesienią. Próżno szukać jesienią i zimą najlepszej rzodkiewki, szparagów lub innych nowalijek. Prawda, te produkty są dostępne w marketach cały rok, ale umówmy się - wiosną smakują najlepiej. Tak samo jest z ogórkami małosolnymi, za którymi Polacy (w tym ja) niemal szaleją. 

Zobacz wideo

Ogórki małosolne - czyli wielka słabość Polaków

Ogórki małosolne robimy na potęgę, jak tylko pierwsze ogórki gruntowe zaczynają pojawiać się na straganach i w marketach. Wiadomo, że nie zawsze są to ogórki polskie, najczęściej sprowadzone z południa, dlatego zawsze warto kupić kilka na próbę, zanim zabierzemy się za małosolne. Jeśli ogórki są chrupiące, soczyste i - co bardzo ważne, nie są gorzkie, nie ma co się zastanawiać. Należy ulec pokusie i odszukać kamionkę lub większy słój. 

Ogórki małosolne nie tylko są banalne w wykonaniu, lecz także robi się je dość szybko - potrzebują zaledwie kilku dni i można się zajadać. Warto jednak wiedzieć, jak zabrać się za ogórki małosolne, by mieć pewność, że wyjdą idealne i się nie zepsują. 

Jak zrobić ogórki małosolne? Błahe błędy wszystko zniszczą

Pierwszym błędem jest brak selekcji ogórków i ich niedokładne wyczyszczenie. Pamiętaj, że by zrobić ogórki małosolne, musisz wybierać warzywa jak najświeższe i pod żadnym pozorem nie mogą być uszkodzone. O ile to wydaje się oczywiste, tak jedną czynność wiele osób pomija. Oczywiście trzeba ogórki dokładnie oczyścić i co ważne - namoczyć w zimnej wodzie. Później wystarczy tylko odciąć końcówki i zrobić niewielkie pionowe nacięcie i możemy działać dalej. 

Co oznacza piana na ogórkach małosolnych?Co oznacza piana na ogórkach małosolnych? Fot. Redakcja

Innym błędem, którego należy unikać, to przygotowywanie ogórków w nieodpowiednim naczyniu. Najlepiej robić to w słoiku lub specjalnej kamionce. Należy unikać plastikowych wiaderek lub co gorsza - butelek po napojach. Plastik może wchodzić w reakcje chemiczne z solanką, którą zalewamy ogórki. Może wpłynąć to nie tylko na smak, lecz także sprawi, że ogórki małosolne szybciej zaczną się psuć.

Należy pamiętać także o tym, by naczynie, w którym robimy ogórki małosolne, nie było szczelnie zamknięte, przynajmniej przez pierwsze dni. Najlepiej słoik przykryć gazą lub lnianą ściereczką, natomiast kamionkę talerzem i dodatkowo obciążyć kamieniem. 

Trzeci błąd jest związany z solą. Po pierwsze, wybieraj sól kamienną zamiast jodowanej. To dużo lepszy wybór do kiszonek. Ważne są także proporcje. Zawsze pamiętaj, że w przypadku ogórków małosolnych przypada jedna pełna (chociaż nie mocno czubata) łyżka soli na jeden litr wody. Kiedyś stwierdziłam, że jeśli dam bardzo czubatą łyżkę soli, ogórki małosolne zrobią się szybciej i będą smaczniejsze. Efekt był odwrotny. 

Ogórki małosolne. Zrobiłam z nich przepyszną zupę, a każdy był w szoku

Ogórki kupiłam w markecie, oczywiście wcześniej upewniłam się, czy na pewno się nadają - wcześniej kupiłam dwa na próbę i okazały się naprawdę dobre. Chrupiące, soczyste i lekko słodkie. Smakowały niemal identycznie jak te z mojego ogrodu. Kupiłam też czosnek, koper i chrzan. Oczyściłam ogórki, zalałam solanką i odstawiłam w ciepłe miejsce, a dokładniej na stół w kuchni i poczekałam, aż będą odpowiednie w smaku. Wyszło mi ich dość dużo, bałam się, że nie zjemy ich wszystkich i się zepsują. Postanowiłam więc zrobić z nich zupę. Wiedziałam jednak, ze nie będzie to taka zwykła ogórkowa - spodziewałąm się, że z ogórków małosolnych wyjdzie delikatniejsza. Postanowiłam jednak zaryzykować i niechcący zrobiłam zupę, którą pewnie będę robić aż do końca sezonu na małosolne. Była przepyszna.

Składniki na zupę z ogórków małosolnychSkładniki na zupę z ogórków małosolnych Fot. Haps

Jeśli chodzi o zupy, u mnie nie ma granic - robię zupy ze wszystkiego, co mam pod ręką, ale do pierwszego podejścia do zupy z małosolnych ogórków chciałam się odpowiednio przygotować i zrobić ją klasycznie, bez zbytniego kombinowania. Z racji tego, że spodziewałam się delikatnego smaku, postawiłam na wywar na bazie drobiu. Kupiłam więc większe, dość tłuste ćwiartki z kurczaka oraz porcję rosołową z kaczki - korpus, skrzydło i szyjkę, którą po ugotowaniu uwielbiam obgryzać. Kupiłam też ziemniaki, włoszczyznę, czosnek, koperek i śmietanę. Nie zabrakło także masła, przypraw i cytryny, bo miałam pomysł na to, jak podkręcić smak zupy. 

Postanowiłam zrobić zupę z ogórków małosolnychPostanowiłam zrobić zupę z ogórków małosolnych Fot. Redakcja

Przepis na zupę z ogórków małosolnych. Wyszła lepsza, niż myślałam

Oczywiście zaczęłam od wywaru. Do garnka włożyłam mięso i zalałam je zimną wodą. Wody dodałam dość dużo, bo prawie 6 litrów, jednak zupa nie wyszła przez to niesmaczna. Mięso zagotowałam na wolnym ogniu i kiedy na powierzchni pojawiły się szumowiny, usunęłam je za pomocą sitka. Następnie dodałam kilka listków laurowych i ok. 10-12 kulek ziela angielksiego - bardzo lubię tę przyprawę. Dodałam także obraną i pokrojoną włoszczyznę - 3 marchewki, pół selera, kawałek pora i 2 pietruszki. Dołożyłam też 3 ząbki czosnku i gotowałam na wolnym ogniu, aż mięso było miękkie.

Wywar na zupęWywar na zupę Fot. Haps

Kiedy wywar się gotował, zajęłam się resztą składników. Ziemniaki obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki, 2 niewielkie marchewki starłam na tarce, podobnie jak małosolne ogórki - miałam ich sporo, bo prawie 800 g. Wycisnęłam też sok z połowy cytryny i cierpliwie czekałam, aż mięso się ugotuje. 

Kiedy mięso było już miękkie, dodałam ziemniaki i przygotowałam patelnię. Rozgrzałam na niej solidną łyżkę masła i dodałam pieprz. Kiedy pieprz się lekko podprażył, dołożyłam marchewkę i - uwaga, łyżkę musztardy. Podsmażałam, aż marchewka się zeszkliła i dodałam do zupy. Następnie na tej samej patelni podsmażyłam ogórki. Wystarczyło zaledwie pięć minut i dodałam do zupy, kiedy ziemniaki były już miękkie. 

Podsmażone ogórki do zupyPodsmażone ogórki do zupy Fot. Redakcja

Gotowałam zupę jeszcze przez dwadzieścia minut na wolnym ogniu, by ogórki oddały maksimum smaku. Następnie dodałam startą skórkę z cytryny (co dla wielu było szokiem), sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz trochę solanki z ogórków małosolnych. Doprawiłam do smaku przyprawami i pod koniec dodałam zahartowaną śmietanę. Użyłam dwóch czubatych łyżek kwaśnej śmietany na ok. 600 ml wywaru. Zupa gotowała się jeszcze kilka minut i smakowała tak, że zjadłam ją bez chleba.

Gotująca się zupaGotująca się zupa Fot. Redakcja

Jak zrobić ogórki małosolne? Ten przepis nie zawodzi

Zanim zrobiłam tę przepyszną zupę, zrobiłam oczywiście ogórki małosolne. Oto przepis na ogórki małosolne, który znam od babci i który nigdy mnie nie zawiódł. Jeśli udało ci się poznać wcześniej napisane przeze mnie rady, których błędów podczas przygotowywania ogórków małosolnych unikać, poradzisz sobie znakomicie. 

Składniki:

  • ok. 2 kg ogórków (w zasadzie ilość ogórków nie gra tu aż tak istotnej roli, jak dodatki, ale przyjmijmy proporcje, które będą idealne na 2 kg niewielkich gruntowych ogórków),
  • solanka - na jeden litr wody przypada jedna pełna łyżka soli. Do dwóch kg ogórków przygotuj ok. czterech litrów solanki,
  • 4 gałązki kopru z baldachami,
  • 4-6 ząbków czosnku,
  • 10 cm korzenia chrzanu,
  • kilka listków wiśni lub czarnej porzeczki (dodadzą niesamowitego aromatu),
  • 3-4 listki laurowe.

Zacznij od solanki. Do garnka wlej wodę i dodaj odpowiednią ilość soli. Następnie wymieszaj i zagotuj. Solanka musi ostygnąć, małosolnych nie wolno zalewać gorącą wodą. Przygotuj duży słoik lub kamionkę. Dokładnie wyczyść i najlepiej wyparz wnętrze wrzątkiem, by zabić bakterie. Kiedy solanka stygnie, przygotuj ogórki. Dokładnie je umyj i namocz w zimnej wodzie. Następnie odetnij końcówki i zrób pionowe nacięcie na jednym z końców, mniej więcej na 2 cm (wówczas szybciej będą gotowe). Na dno naczynia włóż dodatki. I tutaj jest cały myk - czosnek trzeba zgnieść nożem, natomiast kawałki korzenia chrzanu nakłuć widelcem, by oddały maksimum aromatu. Na dno włóż najpierw liście chrzanu i wiśni lub porzeczki, następnie zgnieciony czosnek i chrzan. Następnie włóż ogórki - nie muszą być ściśle ułożone - powinny swobodnie pływać w zalewie. Całość zalej letnią solanką, a na wierzch połóż zmięty w dłoniach koper. Naczynie z ogórkami połóż na blacie kuchennym. Po trzech dniach ogórki powinny już dobrze smakować, jednak jeśli poczekasz jeszcze dwa dni, będą idealne.

Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych

Czas wykonania: 1 godzina

Liczba porcji: 8-10

Składniki:

  • ok. 800 g ogórków małosolnych
  • 2 duże ćwiartki z kurczaka
  • porcja rosołowa z kaczki - ok. 500 g, 
  • 4 marchewki, 
  • ok. 400 g ziemniaków,
  • 2 pietruszki, 
  • kawałek pora, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • pół główki selera, 
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny, 
  • skórka otarta z połowy cytryny, 
  • dwie łyżki kwaśnej śmietany, 
  • czubata łyżka masła, 
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • łyżka musztardy.

Zupa z małosolnych ogórków - sposób wykonania:

  1. Mięso włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj na wolnym ogniu. Kiedy zbiorą się szumowiny, usuń je, dodaj kilka listków laurowych i kilka kulek ziela angielskiego. Dodaj także obraną włoszczyznę (2 mniejsze marchewki zachowaj). Gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. 
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy. Kiedy ziemniaki się gotują, na tarce zetrzyj ogórki i marchewkę. 
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej masło. Dodaj świeżomielony pieprz i podsmażaj chwilę. Następnie dodaj marchewkę i musztardę. Smaż, aż marchewka zacznie się rumienić. Następnie dodaj do garnka. 
  4. Na tej samej patelnie podsmaż ogórki małosolne i także dodaj do zupy. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Dodaj sól i pieprz do smaku i pod koniec gotowania dodaj zahartowaną śmietankę. 

Zupa z ogórków małosolnych z marchewką podsmażoną na maśleZupa z ogórków małosolnych z marchewką podsmażoną na maśle Fot. Haps

Jak przechowywać zupę z ogórków małosolnych?

Kiedy zupa ostygnie, najlepiej oczywiście przechowywać ją w lodówce. Zupa przechowywana w lodówce bez problemu przetrwa trzy lub nawet cztery dni. Jeśli chcesz, możesz ją także zawekować, jednak zrób to przed dodaniem do zupy śmietany - lepiej nie wekować zup ze śmietaną. Podobnie sytuacja ma się z mrożeniem. Zupę z ogórków małosolnych z powodzeniem możesz zamrozić, jednak także zanim dodasz śmietanę. Nie nalezy także mrozić zup w słoikach - pod wpływem niskiej temperatury płyny rozszerzają się i łoik może pęknąć. Najlepiej zrobić to w specjalnych pojemnikach do przechowywania żywności. 

Lubisz ogórki małosolne?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.