Włosi złapią się za głowę, gdy zobaczą ten deser. Polacy będą wniebowzięci

Kocham kuchnię włoską i uważam, że jest ona jedną z lepszych na całym świecie. Można w niej posmakować naprawdę smakowitych dań, a także deserów, które rozpieszczają nasze podniebienie. Pomimo tak ogromnej sympatii to i tak lubię z nią eksperymentować, bo dzięki temu uzyskuje jeszcze lepsze kombinacje smakowe. Przykładem jest poniższy deser, który powala na kolana.

Wiele osób się ze mną zgodzi, że kuchnia włoska wyróżnia się na tle innych. Jest ona niesamowicie pyszna, a dania, które się z nim wywodzą robią furorę na całym świecie. Nie tylko chodzi o dania główne, ale także przystawki i desery i wszystko to tworzy zestawienie smaków, które warto odtwarzać w domu.

Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!

Kuchnia włoska to nie tylko makarony i pizza, ale także słodkie i delikatne słodkości. Jednym z nich jest tiramisu, które chyba każdy zna. Postanowiliśmy nieco urozmaicić jego smak, jednak całkowicie nie zmieniliśmy jego formy. W poniższym przepisie zobaczysz, że dodatek gorzkiej czekolady, a także owoców w postaci truskawek to strzał w dziesiątkę. 

Przepis na czekoladowe tiramisu

Składniki

  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 250 ml wody,
  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 300 g serka mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • pół kilo truskawek,
  • łyżeczka kakao,
  • opakowanie podłużnych biszkoptów.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie deseru zacznij od przygotowania kawy. Zaparz ją i odstaw do przestudzenia. Upewnij się również, że śmietanka i mascarpone są odpowiednio schłodzone.
  2. Teraz czas na przyrządzanie ciasta. Do większej miski przelej śmietankę, dodaj ser mascarpone oraz cukier puder. Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania puszystej masy.
  3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i stopniowo dodawaj ją do przygotowanej masy. Całość porządnie ubij, by krem był jednolity, a składniki połączone.
  4. Truskawki dokładnie przemyj, usuń szypułki i przekrój je na pół. Połowę biszkoptów namocz w zimnej kawie i ułóż na dnie foremki o średniej wielkości.
  5. Na tak przygotowany spód nałóż połowę kremu czekoladowego, a na nim rozsyp truskawki. Teraz ponownie namocz biszkopty w kawie i ułóż je na owocach.
  6. Ostatnim krokiem jest wyłożenie drugiej połowy kremu czekoladowego. Wierzch obsyp porządną ilością kakao. Deser wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Dzięki temu masa będzie bardziej zwarta, a podczas krojenia nic się nie rozpadnie.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.