Każdy region w Polsce może poszczycić się własnymi smakami i wyjątkowymi przepisami. Poniższy przepis pokazuje, że nawet takie tradycyjne smaki można w prosty sposób podkręcić. Wystarczy jeden składnik, by potrawa nabrała nowego charakteru i stała się smaczniejsza.
Fot. Shutterstock, Piotr Bednarczyk
REKLAMA
REKLAMA
Karol Okrasa to nieoceniony kucharz, który nie boi się eksperymentować w kuchni. Pod lupę bierze również znane już nam przepisy i dodaje do nich więcej smaku. Tym razem postanowił pozmieniać skład znanej babki ziemniaczanej. Wydawać by się mogło, że nie może być już smaczniejsza, a jednak mu się udało. Za sprawą boczku sprawił, że po kawałki będzie ustawiać się kolejka.
REKLAMA
Zobacz wideo Babka ziemniaczana - pyszny klasyk
Przepis na babkę ziemniaczaną Karola Okrasy
Składniki na babkę
2 średnie cebule,
40 g kaszy gryczanej,
łyżka mąki pszennej,
250 g boczku wędzonego,
1 kg ziemniaków,
100 ml mleka,
olej słonecznikowy,
łyżka suszonego majeranku,
sól,
pieprz.
Składniki dodatkowe
cebula dymka,
200 ml kwaśnej śmietany 12%,
2 łyżki oleju słonecznikowego.
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie odcedź z nich nadmiar powstałej wody. Mleko umieść w rondelku, delikatnie podgrzej i wlej do ziemniaków. Wsyp również przesianą przez sitko mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wszystko z sobą wymieszaj. Ugotowaną kaszę gryczaną odcedź i wsyp do składników, ponownie wymieszaj.
Boczek pokrój w kostkę, następnie umieść na rozgrzanej patelni i podlej łyżką oleju. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Składniki przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Smaż do zeszklenia warzywa.
Podsmażoną cebulę z boczkiem przełóż do masy ziemniaczanej i odstaw do przestudzenia. Gdy składniki będą chłodne, dokładnie wymieszaj.
Teraz czas na przygotowanie naczynia żaroodpornego. Wysmaruj je niewielką ilością oleju. Masę ziemniaczaną przełóż do naczynia i rozłóż po całej powierzchni. Całość włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.
20 minut przed końcem zmniejsz temperaturę do 150°C i przykryj wierzch folią aluminiową.
Tak przygotowaną babkę podawaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.