Poznałam tajemniczy składnik, który dodaje jej smaku. Następnym razem dodaj go od razu

Każdy region w Polsce może poszczycić się własnymi smakami i wyjątkowymi przepisami. Poniższy przepis pokazuje, że nawet takie tradycyjne smaki można w prosty sposób podkręcić. Wystarczy jeden składnik, by potrawa nabrała nowego charakteru i stała się smaczniejsza.

Karol Okrasa to nieoceniony kucharz, który nie boi się eksperymentować w kuchni. Pod lupę bierze również znane już nam przepisy i dodaje do nich więcej smaku. Tym razem postanowił pozmieniać skład znanej babki ziemniaczanej. Wydawać by się mogło, że nie może być już smaczniejsza, a jednak mu się udało. Za sprawą boczku sprawił, że po kawałki będzie ustawiać się kolejka. 

Zobacz wideo Babka ziemniaczana - pyszny klasyk

Przepis na babkę ziemniaczaną Karola Okrasy

Składniki na babkę

  • 2 średnie cebule,
  • 40 g kaszy gryczanej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 250 g boczku wędzonego,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 100 ml mleka,
  • olej słonecznikowy,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dodatkowe

  • cebula dymka,
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12%,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego.

Sposób przygotowania

  1. Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie odcedź z nich nadmiar powstałej wody. Mleko umieść w rondelku, delikatnie podgrzej i wlej do ziemniaków. Wsyp również przesianą przez sitko mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wszystko z sobą wymieszaj. Ugotowaną kaszę gryczaną odcedź i wsyp do składników, ponownie wymieszaj.
  3. Boczek pokrój w kostkę, następnie umieść na rozgrzanej patelni i podlej łyżką oleju. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Składniki przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Smaż do zeszklenia warzywa.
  4. Podsmażoną cebulę z boczkiem przełóż do masy ziemniaczanej i odstaw do przestudzenia. Gdy składniki będą chłodne, dokładnie wymieszaj.
  5. Teraz czas na przygotowanie naczynia żaroodpornego. Wysmaruj je niewielką ilością oleju. Masę ziemniaczaną przełóż do naczynia i rozłóż po całej powierzchni. Całość włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.
  6. 20 minut przed końcem zmniejsz temperaturę do 150°C i przykryj wierzch folią aluminiową.
  7. Tak przygotowaną babkę podawaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.