Od kiedy ich spróbowałam, nie myślę o zrobieniu mielonych. Idealne na obiad i kolację

Zastanawiałeś się kiedyś, czy istnieje coś smaczniejszego od najbardziej klasycznych kotletów? Ja tak i dzięki temu wpadłam na ten przepis. To, co wychodzi z niego pobija wszystko inne i sprawia, że nie chce się sięgać po inne smakołyki. Wystarczy tylko kilka składników.

Przepisów na kotlety jest naprawdę dużo i każdy z nich niesie z sobą wyjątkowe aromaty i smaki. Można znaleźć receptury na kotlety mięsne, warzywne i rybne. Popularne są również kotleciki z jajek lub kasz. Tym razem chcemy pokazać coś innego, co naprawdę jest warte uwagi.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety ziemniaczane może nie są wielkim zaskoczeniem, ale połączone z żółtym serem naprawdę nie mają konkurencji. Ich aromat rozchodzi się po całym domu i każdy prosi o dokładkę. Można je podawać z ryżem, kluskami i domowymi sosami.

Przepis na kotlety ziemniaczane z serem

Składniki

  • 600 g ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 400 g żółtego sera,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta kurkumy,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź, pozostaw do wystudzenia i przeciśnij je przez praskę. Gdy ziemniaki będą gotowe, dodaj jedno jajko, 3 łyżki mąki, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wyrób do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z dodatkiem gałki muszkatołowej, słodkiej papryki i kurkumy.
  3. Ciasto ziemniaczane podziel na 7 równych części. Podsyp dłonie niewielką ilością mąki, a następnie uformuj z ciasta kulki. Mocno je spłaszcz, na środek nałóż porcję nadzienia serowego i zalep brzegi tak, by postał kotlet.
  4. Do głębokiego talerza wbij jajko i roztrzep je energicznym ruchem. W drugim naczyniu połącz 2 łyżki mąki pszennej z 2 łyżkami bułki tartej. Przygotowane kotleciki najpierw obtocz w jajku, a następnie w mieszance mąki i bułki.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Kiedy będzie odpowiednio ciepły, układaj na nim kotlety. Smaż je z każdej strony na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi obiadowymi dodatkami lub z domowym sosem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.