Zbierałam ją na polu, a babcia robiła to danie. Sezon już się rozpoczął, więc biegnij po nią na targ

Wiosna to wyjątkowy czas. Cieszymy się pierwszym słońcem, a także owocami i warzywami, które daje nam natura. Aż żal nie wykorzystać smaków, które właśnie nam daje, dlatego podsuwamy przepis, który jest idealny o tej porze roku. Recepturę dostałam od mojej babci.

Kuchnia mojej babci zawsze była wypełniona smakołykami i niesamowitymi zapachami. Nie zapomnę, gdy w wakacje przyrządzała dla mnie i kuzynów smaczne dania. Jednym z nich był kapuśniak z młodej kapusty. Wysyłała mnie, bym zebrała to warzywo, a później stała przy garnkach, by danie wyszło jak najlepiej.

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Do zrobienia tego obiadu babcia wykorzystywała wiele składników. Młoda kapusta była elementem obowiązkowym tak jak wiejska kiełbasa z wędzarni wujka, boczek i schab. Nie mogło zabraknąć warzyw i przypraw, które tylko dodawała zapachu i smaku.

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Składniki

  • 1,5 l wody,
  • pół główki młodej kapusty,
  • 100 g wiejskiej kiełbasy,
  • 100 g schabu,
  • 50 g wędzonego boczku,
  • łyżeczka masła,
  • średnia cebula,
  • 2 marchewki,
  • 3 większe ziemniaki,
  • łyżeczka posiekanego koperku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka mąki,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę, marchew i ziemniaki obierz, przemyj w razie potrzeby i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Masło rozgrzej na patelni. Na gorącym tłuszczu delikatnie podsmaż posiekaną w kostkę cebulę. Następnie zdejmij ją i umieść pokrojone na mniejsze kawałki mięso, podsmaż do zarumienienia. 
  3. Do większego garnka wrzuć ziemniaki i marchew, zalej wodą i gotuj przez około 10 minut. Gdy warzywa stanął się miękkie, dorzuć cebulę, mięso, ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka czarnego pieprzu.
  4. Kapustę przemyj i posiekaj, dodaj do reszty składników i gotuj przez około 15-20 minut.
  5. Na sam koniec umieść koncentrat pomidorowy, wywar dopraw również solą i pieprzem. Zupę gotuj do miękkości składników na wolnym ogniu.
  6. Na patelni roztop łyżkę masła i wymieszaj ją z mąką pszenną. Powstałą zasmażkę wlej do zupy i zamieszaj.
  7. Przygotowaną zupę podawaj ze świeżym pieczywem i posiekanym koperkiem.
Więcej o: