Placki twarogowe to miłe wspomnienie z dzieciństwa i chociaż teraz nie jadam ich aż tak często jak 25 lat temu, to z przyjemnością pd czasu do czasu odświeżę ten przepis. Placuszki twarogowe są proste w wykonaniu, robi się je także bardzo szybko, a smakują tak, że można jeść je bez końca. Kiedy byłam mała, nie nazywałam ich plackami, tylko podusiami, były tak obłędnie mięciutkie.
Na Dzień Dziecka zrób placki twarogowe - są najlepsze
Składniki:
- kostka twarogu półtłustego (250 g),
- 3 czubate łyżki mąki pszennej,
- 1 czubata łyżka mleka w proszku,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 1 łyżka cukru pudru,
- opcjonalnie: trochę mleka lub kefiru,
- 2 większe jajka,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Placki twarogowe - sposób wykonania:
- Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, a żółtka wlej do miski. Następnie do miski z żółtkami przełóż twaróg i rozgnieć całość widelcem na paćkę. Następnie dodaj mąkę, mleko w proszku, cukier puder, wanilię i proszek do pieczenia, jeśli używasz.
- Całość połącz w gładką masę, a jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj kefir lub śmietanę. Konsystencja powinna przypominać gęsty budyń.
- Do masy na placki dodaj pianę z białek i delikatnie ją wmieszaj, najlepiej za pomocą szpatułki. Teraz przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron na umiarkowanym ogniu, aż apetycznie się zarumienią.
Widzisz, jakie to proste, łatwe i przyjemne? Podawaj placuszki, jak tylko lubisz, najlepiej smakują jeszcze ciepłe z patelni oprószone cukrem pudrem, ale niemniej smakują na zimno z owocami lub ulubioną konfiturą albo kleksem bitej śmietany. Opcji podania jest wiele i każdej musisz spróbować, żeby wybrać ulubioną.