Na Dzień Dziecka mama zawsze robiła te placuszki. Są tak mięciutkie, że chciałam na nich spać

Dzień Dziecka to wyjątkowy czas zarówno dla najmłodszych, jak również dla ich rodziców, którzy ten dzień chcą spędzić z pociechami w wyjątkowy sposób. Moja mama z okazji Dnia Dziecka zawsze robiła mi na śniadanie słodkie, mięciutkie placuszki i pozwalała obficie obsypać je cukrem pudrem. Przepis pamiętam do dziś - to chwila roboty.

Placki twarogowe to miłe wspomnienie z dzieciństwa i chociaż teraz nie jadam ich aż tak często jak 25 lat temu, to z przyjemnością pd czasu do czasu odświeżę ten przepis. Placuszki twarogowe są proste w wykonaniu, robi się je także bardzo szybko, a smakują tak, że można jeść je bez końca. Kiedy byłam mała, nie nazywałam ich plackami, tylko podusiami, były tak obłędnie mięciutkie. 

Zobacz wideo

Na Dzień Dziecka zrób placki twarogowe - są najlepsze

Składniki:

  • kostka twarogu półtłustego (250 g),
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 1 czubata łyżka mleka w proszku,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • opcjonalnie: trochę mleka lub kefiru,
  • 2 większe jajka,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Placki twarogowe - sposób wykonania:

  1. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, a żółtka wlej do miski. Następnie do miski z żółtkami przełóż twaróg i rozgnieć całość widelcem na paćkę. Następnie dodaj mąkę, mleko w proszku, cukier puder, wanilię i proszek do pieczenia, jeśli używasz.
  2. Całość połącz w gładką masę, a jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj kefir lub śmietanę. Konsystencja powinna przypominać gęsty budyń.
  3. Do masy na placki dodaj pianę z białek i delikatnie ją wmieszaj, najlepiej za pomocą szpatułki. Teraz przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron na umiarkowanym ogniu, aż apetycznie się zarumienią.

Widzisz, jakie to proste, łatwe i przyjemne? Podawaj placuszki, jak tylko lubisz, najlepiej smakują jeszcze ciepłe z patelni oprószone cukrem pudrem, ale niemniej smakują na zimno z owocami lub ulubioną konfiturą albo kleksem bitej śmietany. Opcji podania jest wiele i każdej musisz spróbować, żeby wybrać ulubioną.  

Co najczęściej jadasz na śniadanie?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.