Bije na głowę kurczaka i wieprzowinę. Choć to najlepsze mięso, wciąż omijamy je z daleka

Dziczyzna dziś nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Przede wszystkim nie jest tak łatwo dostępna, jak inne mięsa, jest też od nich o wiele droższa. A jednak warto uwzględniać w diecie. To o wiele lepszy wybór niż kurczak czy wieprzowina. Czy dziczyzna jest zdrowa?

Co zalicza się do dziczyzny? To nic innego jak mięso pozyskane z upolowanych zwierząt łownych żyjących w stanie dzikim. To najczęściej jelenie, sarny, dziki, zające, dzikie króliki, ale też dzikie kaczki, bażanty, kuropatwy czy przepiórki. Mięso takie musi zostać dopuszczone do obrotu i przebadane przez weterynarza, by wykluczyć choroby pasożytnicze.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Czy dziczyzna jest zdrowa? Odpowiedź może zdziwić

Dietetycy i lekarze ostrzegają, by starać się ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i mięsa w ogóle, a wybierać te zdrowsze i lepsze pod względem składników odżywczych. Do tej grupy niewątpliwie zalicza się dziczyzna, nie bez powodu nazywana najlepszym mięsem. - Dziczyzna wyróżnia się przede wszystkim korzystnym stosunkiem kwasów tłuszczowych. Poza tym jest bogata w białko, które jest łatwostrawne i zawiera dużo aminokwasów egzogennych, czyli tych, których człowiek nie potrafi wyprodukować - tłumaczyła dietetyczka Justyna Walerowska-Madej w rozmowie z Medonet.pl.

Dziczyzna to o wiele lepszy wybór niż kurczak, kotlety schabowe czy wieprzowina. Ma delikatny smak, jest niskokaloryczna, a przede wszystkim ma niską zawartość tłuszczu i bardzo mało cholesterolu. Dodatkowo nie zawiera antybiotyków ani sztucznych dodatków pochodzących z pasz. Ma za to mnóstwo składników odżywczych, choć tu wiele zależy od rodzaju mięsa. Jak wylicza Medme.pl, sarnina to kopalnia żelaza oraz witamin B12 i B6. Mięso z dzika jest z kolei bogatym źródłem magnezu, wapnia i fosforu. Z jelenia i zająca jest niskotłuszczowe i chude, a przy tym zawiera dużo białka, witamin z grupy B i minerałów. Dziczyzny nie powinniśmy jadać jednak częściej niż raz w tygodniu.

Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Białymstoku otwiera sklep 'Dobre z Lasu'. Białystok, 21 listopada 2022 r.
Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Białymstoku otwiera sklep 'Dobre z Lasu'. Białystok, 21 listopada 2022 r. Fot. Agnieszka Sadowska / Agencja Wyborcza.pl

Jak przyrządzić dziczyznę? Możliwości masz wiele

Dziczyznę możesz przygotowywać jak każde inne mięso, a więc piec, smażyć, dusić w sosie, grillować, a nawet wędzić. Najczęściej kojarzy się ją z bigosem z dziczyzny czy kiełbasą, ale wśród najpopularniejszych dań są też m.in. steki z dzika, pieczone bażanty, pasztety z zająca i królika czy gulasz z jelenia. Najlepiej będą do tych dań pasować tradycyjne przyprawy, takie jak majeranek, tymianek, ziarna jałowca, cząber, kminek czy gorczyca.

Więcej o: