Mdły kalafior odchodzi do lamusa. Zalewam go tym sosem i wstawiam do piekarnika. Smak mistrzowski

Rozgotowany kalafior odejdzie w zapomnienie, jeśli zastąpisz go tym rewelacyjnym przepisem. Wystarczy, że zapieczesz warzywo w kremowym sosie, by każdy poprosił o dokładkę. Tego smaku nie da się podrobić, a co najciekawsze, danie jest gotowe w zaledwie 20 minut.

Sezonowe warzywa to prawdziwy skarb, który warto jak najczęściej wykorzystywać w kuchni. O tej porze roku na bazarach i jarmarkach królują zielone sałaty, szpinak, fasolka, kapusta i ziemniaczki. Warto jednak sięgnąć także po kalafior, który może smakować obłędnie - wystarczy tylko zmienić metodę przygotowania. Piekarnik zda tu egzamin na piątkę z plusem!

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Pieczony kalafior to moje nowe uzależnienie - sos na bazie nabiału gwarantuje prawdziwą ucztę

Kalafior albo się kocha, albo nienawidzi. Warto jednak dać mu szansę i zupełnie odczarować jego rolę w kuchni. Zazwyczaj dodajemy go do zupy czy gotujemy i serwujemy z bułką tartą. W wielu domach na tym się kończą przepisy z tym cudownym warzywem, a raczej kwiatem. Warto jednak dać mu szansę i przygotować go w piekarniku. Ta metoda gwarantuje obłędny efekt i niebanalny smak, który zostanie w pamięci na długo.

Zapiekanka z kalafiora to nie tylko uczta dla wszystkich zmysłów, ale i przepis, który można przygotować na dowolną okazję w zaledwie kilkanaście minut. Szczegółem, na który warto zwrócić uwagę, jest oczywiście kremowy sos na bazie nabiału. Mowa tu o mleku, serze i maśle. Takie połączenie warto odpowiednio doprawić i starannie wymieszać, by uniknąć przypaleń. Na koniec zalewamy kalafior masą serową i wkładamy do piekarnika. Po 20 minutach mamy gotowy kalafiorowy mac and cheese, który jest tak smaczny, że dosłownie uzależnia. 

Kalafior w tym wydaniu znika z talerzy ekspresowo. Serowy sos to mistrzostwo

Składniki: 

  • główka kalafiora,
  • 150 g sera np. cheddaru lub parmezanu,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 50 g masła,
  • 4 łyżki mąki,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podziel na różyczki i przepłucz zimną wodą. 
  2. Warzywo podgotuj w osolonym wrzątku. Po 5-7 minutach odcedź kalafiora - ważny by był jeszcze nieco twardy i się nie rozpadał. 
  3. Tak przygotowanego i nieco osuszonego kalafiora przełóż do naczynia żaroodpornego. 
  4. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i przygotuj zasmażkę. Po chwili wlej do naczynia mleko i wszystko starannie wymieszaj. Na koniec dodaj starty ser, sól, pieprz oraz gałkę. 
  5. Sos energicznie mieszaj, aż ser się rozpuści. Wskazówka - najlepiej robić to na małej mocy palnika, by uniknąć przypaleń. 
  6. Gotowy sos serowy wlej na kalafiora.
  7. Gotową zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. 
  8. Piecz kalafior około 20-30 minut. Po tym czasie wyciągnij naczynie i całość udekoruj zieleniną. Smacznego!
  9. Wskazówka - taki kalafior świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale także danie solo. 
Więcej o: