Sezonowe warzywa to prawdziwy skarb, który warto jak najczęściej wykorzystywać w kuchni. O tej porze roku na bazarach i jarmarkach królują zielone sałaty, szpinak, fasolka, kapusta i ziemniaczki. Warto jednak sięgnąć także po kalafior, który może smakować obłędnie - wystarczy tylko zmienić metodę przygotowania. Piekarnik zda tu egzamin na piątkę z plusem!
Kalafior albo się kocha, albo nienawidzi. Warto jednak dać mu szansę i zupełnie odczarować jego rolę w kuchni. Zazwyczaj dodajemy go do zupy czy gotujemy i serwujemy z bułką tartą. W wielu domach na tym się kończą przepisy z tym cudownym warzywem, a raczej kwiatem. Warto jednak dać mu szansę i przygotować go w piekarniku. Ta metoda gwarantuje obłędny efekt i niebanalny smak, który zostanie w pamięci na długo.
Zapiekanka z kalafiora to nie tylko uczta dla wszystkich zmysłów, ale i przepis, który można przygotować na dowolną okazję w zaledwie kilkanaście minut. Szczegółem, na który warto zwrócić uwagę, jest oczywiście kremowy sos na bazie nabiału. Mowa tu o mleku, serze i maśle. Takie połączenie warto odpowiednio doprawić i starannie wymieszać, by uniknąć przypaleń. Na koniec zalewamy kalafior masą serową i wkładamy do piekarnika. Po 20 minutach mamy gotowy kalafiorowy mac and cheese, który jest tak smaczny, że dosłownie uzależnia.
Składniki:
Sposób przygotowania: