Chlebek ziołowy do rwania ro nie jest takie zwykłe pieczywo. Nie zrobisz z niego kanapek, ale kiedy postawisz na sole obok sałatek, kiełbasek z grilla i innych przekąsek, z całą pewnością zniknie jako pierwszy. Przepis na mięciutki chlebek rwany jest bardzo prosty, a tego niezwykłego smaku dodaje mu masło ziołowe. Na samą myśl aż cieknie mi slinka - jeśli nie spróbujesz, będziesz żałować.
Ziołowy chlebek rwany - przebój wszystkich imprez
Składniki na ciasto drożdżowe na chlebek:
- 600 g mąki pszennej (typ 500 będzie w sam raz)
- 40 g świeżych drożdży
- ok. 300 ml letniej, przegotowanej wody
- płaska łyżka soli (lub mniej)
- 3-4 łyżki oliwy
- łyżeczka cukru
Składniki na masło ziołowo-czosnkowe:
- Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miseczki wkrusz drożdże i rozgnieć je z cukrem. Dodaj połowę ciepłej wody i dwie łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
- Do większej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, resztę wody oraz sól. Zacznij zagniatać, a kiedy ciasto już będzie niemal jednolite, dodaj oliwę. Zagniataj jeszcze chwilę, a następnie odstaw, by ciasto urosło.
- Kiedy ciasto rośnie, przygotuj masło ziołowe. Masło włóż do rondelka i roztop. Do płynnego masła dodaj posiekaną natkę, czosnek przeciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz oregano. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilę, by zioła oddały swój aromat.
- Kiedy ciasto urośnie, przełóż je na blat podsypany mąką i rozwałkuj. Następnie za pomocą pędzelka nałóż na ciasto masło ziołowe i za pomocą ostrego noża wytnij z ciasta paski o szerokości ok. 5 cm. Następnie każdy pasek zwiń w rulonik.
- Przygotuj formę do pieczenia, ja używam tortownicy. Następnie wyłóż ją papierem i pionowo włóż do niej roladki z ciasta chlebowego. Powinny być ułożone dość ciasno jedna obok drugiej.
- Ułożone ciasto na chlebek z wierzchu dodatkowo posmaruj masłem ziołowym. Następnie blaszkę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez 50 minut.
Imprezowy chlebek ziołowy to eksplozja najpierw aromatu, który wypełnia cały dom, później smaku, którego długo nie da się zapomnieć. Jeśli szykuje ci się grill ze znajomymi lub jakiekolwiek inne spotkanie w większym gronie, albo po prostu lubisz pieczywo ziołowe, musisz wypróbować ten przepis - będziesz żałować, że tak późno udało ci się go poznać.